Гилдията скочи на кмета заради избора на главен архитект без конкурс!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
13:27 / 22.11.2019
12918
Отворено писмо до кмета на община Пловдив със становището на Съвета на КАБ РК Пловдив относно назначаването на главен архитект на Пловдив: 

Уважаеми г-н Димитров,

Архитектурната гилдия изразява надежда за ползотворно сътрудничество и диалог при решаване на предстоящите задачи в областта на урбанизма и инвестиционните процеси на Община Пловдив. Както досега, така и занапред, винаги сме декларирали готовност да бъдем полезни като експерти в устройственото планиране и инвестиционното проектиране.

Пловдив е град със специфична проблематика, многопластова история и традиции. Исторически натрупаните пластове от няколко цивилизационни епохи, стремежът към модернизация и създаване на устойчива градска среда, изискват адекватни управленски решения и инвестиционен подход, базирани на високо професионален експертен потенциал.

Основен фактор от администрацията на общината за успешното провеждане на политиките за градско развитие е длъжността на главния архитект. Важната роля на главен архитект е отчетена и чрез Закона за устройство на територията (ЗУТ), съгласно който назначаването на главен архитект става след провеждането на конкурс. Конкурсът е единствено възможният начин за избор, при който архитектите-кандидати могат да представят и защитят своите платформи и визии за градско развитие и докажат своя професионален опит. Особено внимание е обърнато в чл.5 (2) от ЗУТ на комисията за оценяване на кандидатите, в която трябва да участват представители на архитектурните браншови организации.

За наша изненада научихме от медиите, че сте назначили нов главен архитект на Пловдив, без за това да е направен избор чрез конкурс. Независимо от формалното спазване на закона, считаме, че за избора на главен архитект на град като Пловдив, с изключително сложна и специфична градоустройствена структура, конкурсът трябва да е задължителен. Трябва да се отчете и това, че Пловдив е един от трите големи града на България с административно териториално деление на 6 района.

Като добър пример за това можем да посочим избора на настоящия главен архитект на София чрез тристепенен конкурс, съпроводен с обществени обсъждания, публично представяне на платформи и тяхната защита.

С настоящето се обръщаме към Вас с апел, да организирате и проведете конкурс за главен архитект на Пловдив, за което декларираме нашата готовност за съдействие.

С уважение и пожелание за успешен мандат!

Съвет на КАБ РК Пловдив

Plovdiv24.bg припомня, че пръв публикува видеоинтервю с новия главен архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Виж коментарите (12)

Още по темата (787):
07.02.2022 Беляшки се върна в община Пловдив
03.02.2022 Мирослав Беляшки: Не сме се карали с кмета, но ми е болно, че нещата не
вървят!
03.02.2022 Ексклузивно: Зико изгони началника на отдел "Канцелария на кмета и
протокол"!
09.12.2021 Съдът отхвърли жалбата срещу избора на Виктория Михайлова за кмет на
Калояново
25.11.2021 Мнение: Зико вече изцяло владее община Пловдив, заобиколен от послушковци
25.11.2021 Славчо Атанасов към Зико: Прекалено наведената поза в политиката не върши работа
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).