Френският посланик възхитен от Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (33)
15:48 / 12.01.2011
10240
Днес на официална пресконференция в Община Пловдив в присъствието на кмета Славчо Атанасов бе представен френския посланик в България Негово Превъзходителство Филип Отие, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Присъстваха съветникът на френското посолство по въпросите на културното сътрудничество Диден Талпен и аташето по научното и образователно сътрудничество и зам. културен съветник на посолството Ришар Лескод. 

"Водихме много приятен разговор, който протече в дълъг диапазон във времето", откри срещата кмета и така се извини за голямото закъснение от предварително зададения час.

Н.Пр. Филип Отие използва думата "прекрасен град", за да опише първо си посещение в Пловдив от назначението си като посланик в София през месец октомври, 2010г. Въпреки това той поясни, че за него днес съвсем не е "откриване" на града ни. Преди 5 години, през януари 2006 год. в изпълнение на специална мисия за Френското външно министерство за един ден е дошъл в Пловдив. 

Въпреки изключително малкото време в града ни, Н.Пр. каза, че е успял да разбере с каква степен този град е усвоил историята на България. "Във Франция познаваме Пловдив", развълнуван бе Филип Отие. Французите са впечатлени от хилядолетната история на може бе един от най-старите градове в Европа. Френският посланик припомни миналото на града ни от времето на траките до националното възраждане през 18 век.

"Всичко това е много впечатляващо, както и множеството от влияния, които страната и градът ви са запазили. За съжаление и второто ми посещение тук е много кратко, но бъдете уверени, че ще се върна пак, за да посетя всичко в Пловдив, което трябва да се види", допълни още Н.Пр. Той не пропусна да отбележи, че Франция присъства активно в историята на Пловдив още от Средновековието. В днешни времена тези връзки са: Алианз Франсез, езиковата гимназия "Сент Екзюпери", присъствие във финансовия и индустриалния сектор и малко по-назад във времето-Ламартин. Н.Пр. Филип Отие напомни, че през 1989г. Пловдив бе домакин на френския президент Франсоа Митеран.

Виж коментарите (33)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).