Финансов експерт: Сега е моментът за покупка на жилище, не чакайте цените на имотния пазар да се сринат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
10:25 / 07.08.2023
17911
Финансовият специалист Стойне Василев посъветва при големите инвестиции емоциите да са на минимум и всичко да се изчисли много добре.

"Ако ни трява имот, за да живеем в него - искаме да се изнесем от сегашния под наем, още сме при родителите си, семейството ни се е увеличило с дете, то сега е моментът за покупка на жилище. Не бих препоръчал на тези хора да чакат цените на имотния пазар да се сринат. Най-малкото защото през това време те ще продължат да правят разхода си за наем и др.", съветва още той в интервю за bTV.

Ако сега средната лихва по ипотечните кредити е 3 %, се очаква да стане 4-4,5%, което не е шоково, но представете си все ако пак, че се увеличат, смята финансистът.

Така че сега е моментът да се намери жилище, не бих разчитал на някакво спадане, обобщи Василев.

"Първото нещо, когато получим  заплатата да е заделянето на спестявания. И от най-малкия доход може да се спестят 5-10% месечно при добра финансова дисциплина в отделен фонд за непредвидени плащания, смята експертът.

Той обясни, че спестяванията за т. нар. "черни дни“ са важен елемент от това да не останем на нула или на минус.

"Важно е да си направим един разчет на разходите и ако знаем горе-долу за какво отиват, може и да спестим в аварийния си фонд. Например можем да се възползваме от намаленията за дрехи. Много е важно да си записваме тези разходи, за да знаем визуално какво се случва с финансите ни“, обясни той.

Василев каза и как да избираме почивките си.

"Ако сме семейство с две деца, не е добре да разчитаме на оферти в последния момент. Хубаво е да имаме стандарт, който отговаря на нашите доходи. Парите за ваканциите е добре да събираме шест месеца или една година назад и е много по-лесно на месец, отколкото наведнъж да дадеш 2-3000 лв.“, обясни още експертът.

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).