 © | Вчера беше открит официално пролетния сезон на Фермерския пазар в Пловдив с разнообразна свежа продукция от малки местни производители. Всяка събота, от 11 до 14 часа на ул. Екзарх Йосиф 13, пловдивчани могат да пазаруват директно от фермерите биологично сертифицирани зеленчуци и плодове, разнообразни хлябове с квас, фермерско сирене и кашкавал, веган сладкиши и други. Интересът към събитието все повече нараства в отговор на търсенето на чиста и здравословна храна, която същевременно да бъде и на достъпна цена. Все повече млади хора и деца се включват в кулинарните и градинарски работилници, съпътстващи програмата на пазара, за да се учат, споделят, развиват и забавляват около съвместните екодейности.Отчитайки интересът и готовността на младежите да се посветят на биоземеделието и традиционните технологии за приготвяне на храни, организаторите на пазара започват дългосрочен проект за подготовка на млади занаятчии. От 9-ти до 15-ти юни в Пловдив те ще проведат международен младежки форум "Evergreen in the Evergreen" за насърчаване на кулинарното занаятчийство и устойчивото предприемачество. В събитието ще се включат участници от България, Македония и Кипър, за да обменят знания и умения. Ще се срещнат с експерти по биоземеделието и фермери с успешни малки бизнеси в България, които ще ги посрещнат във фермите си и ще им споделят опита си. Всеки, който има интереси към биоземеделието и кулинарното занаятчийство, може да се включи във Facebook общността "COOLинарна занаятчийска мрежа", където се споделя информация за обучения, събития и възможности за развитие в тези две области.
Фермерския пазар в Пловдив се организира от Сдружение "Устойчиво общество" и се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България. |