Европейска нощ на учените предстои в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:23 / 23.09.2015
2195
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
АМТИИ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде официално открита в 17:00 часа на 25 септември от ректора на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. д-р Запрян Козлуджов в 6 аудитория на университета, а въведението в Нощта ще бъде представяне на книгата "Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта".  

Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси - за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото. 

Дали днес е време за наука; дали университетите са мястото, в което трябва да се прави наука; добър избор ли е човек да се посвети на науката и образованието; кое е най-интересното на научния хоризонт през 21 век. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка, координатори на проекта за Пловдивския университет.

Гост на университета ще бъде младият и талантлив български диригент Йордан Камджалов. Срещата разговор с него (от 17:30 ч. в 6 аудитория) е на тема: "Наука, изкуство, философия: пътища към хиперпотенциала на човека". 

Въпросите, които ще се дискутират, са: за търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света - науката, изкуството и философията; за дълбоката вяра в силата на българския дух и колосалния потенциал на човека; за творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръхпостиженията. 

Ще разберем как той става първият българин, приет да учи дирижиране в една от най-престижните музикални академии в света - Берлинската и защо НАСА кръщава астероид на негово име, обясни доц. д-р Петя Бъркалова. Тя уточни, че срещата е от типа "открита катедра" и гостите ще имат възможност да задават въпроси, които ще развият разговора спонтанно.

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от Националния фотоконкурс "Когато има светлина". Победителите ще получат наградите си между 19:30 и 20:30 часа в 6 аудитория. Във фотоконкурса бяха поканени да участват хора от всички възрасти.

Тъй като 2015 година е Международната година на светлината, организаторите вярват, че във всеки човек има един "учен" и един "художник", който може с езика на фотографията да сподели своя поглед към светлината. 

Фотографиите бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук и първите 20 от тях по брой харесвания оформят фотографска изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двор на университета от 25 до 30 септември, съобщава екипът по проекта.

В Нощта на учените, 25.09.2015 г., съвместно участват четири висши училища - ПУ "Паисий Хилендарски", Медицинският университет - Пловдив, УХТ и АМТИИ, съобщи д-р Весела Казашка, координатор на проекта и директор на Поделение "Научна и приложна дейност".

Нощ на учените е "мрежово" събите, провежда се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света по проект "Европейска нощ на учените 2015" - K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle). В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е "Учените в триъгълника на знанието". 

Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината. Проектът K-TRIO 2 се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри" на програма "Хоризонт 2020", уточни д-р Весела Казашка.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно и атрактивно в юбилейната Нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща - разговор на тема "Мисия преподавател в МУ- Пловдив", дебат "Книжката или мишката - реален или виртуален университет?", благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов "Кой иска да бъде изследовател". Партньорството на пловдивските университети е традиционно.

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт "Нека искри светлина", с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Концертът ще се проведе на Римския стадион. 

Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу "Еволюция на светлинните технологии". На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" ще демонстрират удивителните лица на светлината.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...
Лекарите, озовали се първи на "Руски": Един час не можехме да вид...
Излязоха данни за заплатите в Пловдив и областта
Вандали са опетнили красивите мозайки пред ДКЦ-V в "Тракия"
Пловдивчанка от "Игри на волята" претърпя ужасяващ инцидент, възс...
Арх. Филип Бакалски: Има тежка деформация в баланса на разпредел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).