"Евмолпея" покори Матера

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:25 / 02.06.2016
2703
Девическа хорова формация "Евмолпея" при Община Пловдив осъществи първата крачка към интеркултурното сътрудничество между Матера и Пловдив - двете столици на културата през 2019 година. На крехките плещи на пловдивските славеи легна голямата отговорност да представят във възможно най-добра светлина българската култура и хорово певческа школа. И те го направиха. С усмивки, с лекота, с прекрасни интерпретации, с непресторена виталност.

Концертите в ренесансовата църква "San Pietro Barisano" и в тържествената зала на кметството на Матера "Auditorium R. Gervasio" бяха посрещнати първоначално с обикновено любопитство, а след втората песен с южняшки ентусиазъм. Нестихващите аплодисменти след всяко произведение удължиха концертните програми двойно. Жителите на "каменния град" в Южна Италия останаха не просто очаровани. Те се влюбиха в таланта на нашите момичета, в техните гласове и интересен репертоар. Или както се изрази диригента на местния хор Маестра Алесандра Барбаро: "... Ние очаквахме от вас да прокарате пътека, а вие направихте магистрала... Толкова сте прекрасни и толкова са ангелски вашите гласове, че превърнахте XXIII-я полифоничен интернационален фестивал "Eustachio Barbaro" в истински празник на красотата във всяко нейно измерение - като гласове, като съзвучие, като визия, като сценично поведение... Благодаря ви..."

Впечатлени от уникалната за България младежка формация, домакините пожелаха момичетата да зарадват жителите на града и с няколко пленерни концерти - в старинния храм от 8-ми век "Santa Anna", на площада в сърцето на каменните "саси", в превърнатата в туристическа атракция огромна средновековна щерна на 16 метра под земята, на стълбите пред кметството. И всеки път евмолпеите успяваха да привлекат вниманието и да съберат огромна публика за няколко минути. Организаторите на фестивала признаха, че толкова атрактивен и харесван състав рядко е гостувал в града.

Но най-топлите "мълчаливи аплодисменти" момичетата на диригента Рада Славинска и арт-мениджъра Ганка Янкова събраха в последните минути от престоя си в Матера. Планираното във фестивалната програма участие на "Евмолпея" в Светата литургия в църквата "Cristo Re" събра миряни от целия град в ранните зори на 29-ти май. И тъй като церемонията не разрешава ръкопляскане, хората в препълнената църква подариха на момичетата сълзите си. Сълзи на чиста радост и удоволствие от събитието. Сълзи, които идват от дъното на душата. И... последваха покани за септември, за следващата година, за различни мероприятия. Матера не беше готова да се раздели с "Евмолпея"
Но това не бяха единствените успехи на пловдивската девическа формация в краткото им и изключително динамично двадесето задгранично турне. Още в първия ден на своето пътуване към паралелната на Пловдив столица на културата 2019, а именно - Матера, навръх Празника на славянската писменост и култура момичетата от града на тепетата изнесоха концерти в манастира "Свети Рафаил" и катедралния храм "Свети Свети Кирил и Методий" в Солун. И докато първият концерт беше изцяло сакрален и относително камерен, само два часа по-късно те възпламениха с прекрасните си изпълнения гръцката публика и цялата ни консулска служба начело с Генералния консул на Р България г-н Владимир Писанчев, делегацията от Солунския университет "Аристотел" и множеството българи, привлечени от събитието. Деканът на Историческия факултет на университета и известен изследовател на живота на светите равноапостоли проф. Нихоритис разказа на момичетата някои факти от живота на солунските братя и топло благодари за честта и удоволствието да пеят именно в този ден и в този храм. На следващата сутрин евмолпеите бяха поканени в сградата на Генералното ни консулство в Солун, където получиха благодарности лично от г-н Писанчев, а в Музея на византийското изкуство девойките бяха придружени от г-жа Надежда Радева - Пълномощен министър и дипломати от консулството, което е огромна чест.

Подобно уважение елитната формация получи и чрез благословията на Адрианополския епископ Евлогий, който в последния ден от турнето даде височайшето си благоволение пловдивските славеи да изнесат кратък концерт с източно-православни песнопения в Светая Светих на родната ни патриаршия - сърцето на Рилския манастир, огромният, уникално красив и впечатляващ Съборен централен храм "Рождество Богородично". Епископ Евлогий лично благослови всяка една от хористките, така че те се завърнаха в родните си домове не само спечелили сърцата на гръцката и италианската публика, но и благословени от един от най-светите хора в българската православна църква.
Участието на хор "Евмолпея" в XXIII - та международна полифонична среща "Еустакио Барбаро" се осъществи с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" при Министерство на културата и частния бизнес.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Претърсиха обитаван от пловдивчанка имот в близко село, находката...
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Луксозен хотел си направи незаконен паркинг в сърцето на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).