Ето я жената, чиято ръка бе спасена от ампутация в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:47 / 15.07.2016
4521
Вчера бе извършена уникалната за Пловдив и за цяла Южна България операция за поставянето на индивидуално изработена изкуствена раменна ендопротеза в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Свети Георги", предаде репортер на Plovdiv24.bg

Благодарение на тази интервенция от ампутация е била спасена лявата ръка на 61-годишната пациентка се казва Румяна Костадинова. Тя е от село Войводиново. Работи като читалищен секретар, занимава се с културно-просветна дейност и с народни танци, майка е на две деца.

Преди време жената е имала тумори в коремната област и в друга болница е претърпяла няколко операции за отстраняването им. По-късно се е развил и тумор в лявото й рамо, който е довел до патологично счупване на горната част на раменната кост.

"Имах инцидентно ходене до Пловдив и изведнъж лявата ми ръка отказа да завие волана. От там започнаха болките, после и фрактурата. Най-вероятно се е счупила при слагането на колана. След това се установи, че имам сериозен проблем - тумор", разказва пациентката.

Протеза е изработена от фирма в Прага за 2 седмици след извършване на триизмерна реконструкция на ставата на пациентката, за да се направи точно копие на оригиналната.

"Цената й е 4200лева, което за туморна протеза е евтино. Но за съжаление, разходите за изработването на протезата не се покриват от НЗОК, защото е индивидуална", коментира проф. Ставрев, ръководил на екипа, извършил операцията

В монета Румяна е с леки оперативни болки и движи всички си пръсти. Ще се наложи да използва специална ортеза за раменна става през следващите 6 седмици, която ще обездвижи ръката й. Това е предпазна мярка, за да не се скъсат пришитите сухожилия.

След възстановяването си жената ще бъде насочена към онкологичен комитет, който ще прецени какво ще е по-нататъшното й лечение.

"Но дори да се наложи извършване на ядрено-магнитен резонанс, лъчелечение или химеотерапия, поставената протеза не би представлявала проблем, тъй като е от висок клас", допълни още проф. Ставрев.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Спират движението по 3 улици и променят маршрутите на 7 линии
Земетресение на 7 км от Пловдив
Вижте с какво пристигна на бала си в Пловдив дъщерята на транспор...
Потресаващи кадри от пристигането на три абитуриентки пред Новоте...
В Пловдив попитаха банкера Хампарцумян има ли имотен балон и какв...
Хубави абитуриенти обраха точките пред най-високия хотел в Пловди...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).