Ето от какво пловдивчани се жалват най-много

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
17:10 / 29.12.2018
6599
Близо 350 сигнала са постъпили в приеманата на пловдивския обществен посредник. Plovdiv24.bg разговаря с омбудсмана на града Борислав Стаматов, който обобщи в аванс пловдивската 2018-та година, макар че официалният доклад на институцията трябва да излезе към края на януари.

18 са разделите, по които омбудсманът и неголемият му екип събират оплаквания, най-много и най-шарени, обаче, са тези в раздел "Други", където хората се жалват буквално по всеки повод и търсят всякакъв вид съдействие. На второ място е ресорът устройство на територията и незаконно строителство, следват транспорт и безопасност на движението, социална политика и административно обслужване, екологични проблеми и етажна собственост. Най-важните сигнали пък са свързани с гражданската активност като цяло - т.е. група от хора предприемат действия във връзка с недоволства, обясни Стаматов. 

В тази връзка квартал "Прослав" се явява показателен пример. "Там има гражданско сдружение, което през годината периодично сигнализира за всичко, свързано с квартала в най-различни направления - инфраструктура, пътища, детската градина, бъдещето на училището, пасарелката, поясни общественият посредник. 

Работници от Индустриалната зона в "Тракия" също са се обединили с обща кауза - състоянието на пътищата в зоната, които са в много лошо състояние, липсват тротоари, маркировка, канализация...

"Това е огромен парк на огромна територия, зоната е разграфена между фирми, развиващи най-различни дейности. Фирмите са и собственици на пътищата там, а не Общината", разказа омбудсманът. "Обърнали сме към инспекцията на труда, но там няма как да вземат отношение, в момента очакваме становището на КАТ,  да даде предписание на фирмите за повишаване на безопасността и подобряване на вида им." 

Иначе не липсват и странни случаи - така например пенсионер се оплакал за липса на агнешко месо в менюто на социална трапезария, в последствие пък се оказало, че всъщност няма право изобщо да ползва услугата. Бивш учител, освободен от пловдивска гимназия, успял да отиде твърде далеч със сигналите и жалбите си в опит да бъде върнат на работа. "Той подава твърде често сигнали и то до органи, които не са компетентни по случая му, включително до премиера, до председателя на НС, до митрополията. Последният сигнал е до руската общественост, до руски медии, дори до ректора до един от руските институти, защото е завършил в Русия", описа ситуацията Стаматов.

Интересен казус се явява паркирането на автомобили с инвалидни стикери в зоната на летище "Пловдив", както и недоволството срещу скейтбордистите, използващи площад "Съединение" за своите изяви. 

"Гражданин се оплака от тяхното присъствие. В момента всички райони активно търсят място, където младите хора да могат да спортуват. Те имат проект и дори някакво финансиране по европрограма и ако им бъде предложено подходящо  решение, биха могли да изградят хубаво място за практикуване на този спорт."

Какво ще отчете Борислав Стаматов - вижте в интервюто му за Plovdiv24.bg. 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наум Китанов, БСП: Трудно е да се примиря с все по-голямото преза...
Без вода заради сериозни аварии в Пловдив и областта
Обявени са свободни места за новата детска градина в "Тракия"
Пловдив първи в страната по брой на изградени нови големи къщи и ...
Журналист: Написах, че обещанията на Тодор Живков за Пловдив не с...
Учителят, обвинен в блудство: Арестуваха ме пред децата, историят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).