Ето как българин, живеещ в Лондон, изкушава пловдивчани

Автор: Мариана Панчева
Коментари (5)
18:13 / 16.06.2016
23025
Глобален квартален магазин отваря в сърцето на "Капана". Колективът, който стои зад инициативата в рамките на One Design Week 2016, е базиран в Европа, но е с множество влияния от всички краища на света.

За акцията A Global Corner Shop пред Plovdiv24.bg разказва българското участие в нея - продуктовият дизайнер Александър Таралежков. 

Александър живее от 10 години в Лондон. Завършил е продуктов дизайн, консултант е на ресторанти в най-различни кътчета по света, креативен директор е и на списание за ресторантьорската индустрия.

Глобалният квартален магазин в Пловдив се ражда като приятелска идея, споделя той. Целта на акцията е да представи храната като свързващ елемент между различни култури, общности и отделни индивиди.

За рафтовете на магазинчето - което ще предствлява голям метален куб с размери 2 на 2 на 2 метра, в момента готвачи подготвят истинско интернационално меню с френски, шведски, китайски и естествено - български рецепти. 

"Решихме да е магазин, а не ресторант, защото не може да готвим на живо за толкова много хора. Ястията ще са опаковани на малки хапки и любителите на храната ще могат да си вземат от всичко, което им хареса." 

А какво всъщност ще изкушава пловдивчани и гостите на града от Глобалния магазин на квартал "Капана"? Чипс от водорасли за вегетарианците и чипс с пилешка сол за всички останали, мраморни яйца, приготвени с много подправки, хлебчета на пара. Българският принос пък ще е таратор и вегетарианска мусака. Останалото е изненада.

Що се отнася до традиционните родни квартални магазинчета, Александър споделя, че най-странен е точно фактът, че човек няма директен достъп до стоката. 

"Казваш: "Искам това, това, това и това" и ти го дават. Във Великобритания, например, в повечето случаи тезгяхът е само при стоките, забранени за лица под 18 години - алкохоли цигари, а кварталните магазини се държат предимно от представители на някое малцинство. Отделно - в някои от английските магазинчета има поща. 

В Азия пък е коренно различно - там има микровълнови печки и на място те питат дали не искаш да си стоплиш продукта", разказва впечатленията си от кварталните магазини по света младият дизайнер. 

Но и в България, където магазинчетата предлагат стоките от първа необходимост в консервативен дух, хората също се отварят към новото. 

"В "Капана" точно такъв глобален магазин би паснал идеално", категоричен е Алекс. 

"Идвал съм много пъти в Пловдив. Прави ми впечатление, че преди квартал "Капана" бе почти изпразнен, занаятите изчезваха. Сега креативността се завръща. Промяната наистина става бавно и трудно, но когато има толкова голяма енергия, съсредоточена на едно място, тя започва да се случва. 

Прекрасно е, че тук всички се познават, помагат си безкористно. Има го чарът на по-малките по мащаб места. И ако имаш правилната нагласа за нещата, те се получават", споделя той. 

На финала Алекс разкрива и своята тайна подправка за живота -  доброто настроение и усмивката. 

Глобалният магазин отваря врати в петък от 18 часа на ул. "Христо Дюкмеджиев" 10.

Виж коментарите (5)

Още по темата (101):
06.04.2017 "Едно" замрази фестивалите си от културния календар на Пловдив
25.12.2016 Две от три за фондация "Едно" през 2017-та
07.10.2016 One Dance Week със специално предложение за ученици и студенти
29.09.2016 Живущите в панелните блокове в "Тракия" стават главни действащи лица
26.09.2016 Дни ни делят от деветото издание на One Dance Week
10.09.2016 Организират интересна работилница в "Тракия"
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивската журналистика осиротя! Загубихме голямо име
Вторият обвиняем за бруталната катастрофа с "Порше Кайен" не се п...
Възстановяват щетите по булевард "Руски" след трагичния инцидент
Тежко отмъщение застигна шофьор на такси в Пловдив
В Пловдив оказаха голяма чест на испански дипломат
Кръгла маса за домашното насилие в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).