Ето го верния отговор на задачката със синия автомобил и пешеходеца

Автор: Васил Динев
Коментари (74)
11:04 / 18.04.2018
26691
Читателската задачка-закачка, която Plovdiv24.bg публикува вчера, предизвика огромен интерес и вълна от коментари. Резултатите от анкетата са потресаващи - около 43% от анкетираните смятат, че синият автомобил е с предимство.

Резултати от анкетата до момента:
56.52% - Пешеходецът
42.61% - Синият автомобил
0.87% - Нито единият

Появиха се различни интерпретации и коментари на ситуацията от картинката. Публикуваме само част от тях:

1. За да свети зелено за надясно, а и натам отива синият автомобил, той преминава първи. Няма значение, че има пешеходна пътека, на пешеходеца трябва да му е червено и няма как той да е първи.

2. Гледам, че светофарът е на сектори. Щом е пуснала колата на зелен светофар, няма как да е пуснала и пешеходеца на зелено. Има пешеходна пътека, но при наличието на светофар с предимство е светофарът.

3. В случая първостепенна е светлинната сигнализация. Така че с предимство е синият автомобил.

4. Синият автомобил е с предимство. За пешеходеца свети червено. За пешеходците отдясно на синята кола свети зелено. Ако пешеходецът беше от дясната му страна, тогава трябваше да го пропусне.

5. Пешеходецът е с предимство, защото е стъпил на пешеходната пътека.

6. Зависи, ако кръстовището е пловдивско и светофарът е "умен", с предимство е този, който е родом по-близко до Смолян. Ако автомобилът е хасковски, а пешеходецът е пазарджиклия, предимството е за този, който има в близост по-голямо паве

7.  В анкетата почти половината дават предимство на синия автомобил. Което донякъде обяснява множеството случаи на прегазени на пешеходна пътека хора. Просто доста водачи на МПС са си бъркали в носа, когато инструкторите са се опитвали да им налеят нещо в тиквите.

8.  Пита се кой е с предимство? Не кой трябва да мине първи, а кой е с предимство! По закон с предимство е синият автомобил. Никъде на никое кръстовище няма опция да светне зелено за автомобили и да пресичат пешеходци непосредствено пред тях. Пешеходците могат да пресичат, кога
АНКЕТА:
Кой е с предимство?

Пешеходецът
Синият автомобил
Нито единият
И двамата

то автомобилът завие наляво или надясно и веднага след завоя има пешеходна пътека, тогава автомобилите са длъжни да ги пропуснат. Изхвърлете си книжките!!!


9.  Здравейте, Plovdiv24.bg, за пореден път моля. не пускайте въпроси с повишена трудност и не пускайте закачки и коментари на куцо и сакато. Един колега в преден коментар каза 45%, не 90% процента от коментиращите са за отнемане на книжка.

10.  Теоретично въпросът е - кой е с предимство? На практика - човешкият живот е безценен и трябва да се пази!

Цитат от ЗДП:

Глава втора

Правила за движение по пътищата

Раздел седми

Завиване на дясно или наляво.

Чл. 35

4) Завой надясно е позволен при червена светлина на светофара само при наличие на съответен пътен знак или светлинен сигнал, като водачът е длъжен да пропусне пешеходците, да не пречи на движението и да завие, когато се е уверил, че пътят е свободен за преминаване.

Виж коментарите (74)
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).