ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Есенният панаир на занаятите и "Гурмето под тепето" очакват пловдивчани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:48 / 16.09.2022Коментари (0)6229
Вчера беше даден старт на две събития, които до неделя ще радват пловдивчани и туристи по калдъръмените улици на Стария град, предлагайки забавления, вкусна храна и много изненади за малки и големи. Майстори от цялата страна показват традиционни и редки занаяти в Есенния панаир на занаятите "Шевицата, код за памет“, а редом с тях, рамо до рамо, са участниците в първото издание на новия фестивал "Гурмето под тепето“.

Началото на своеобразния празник поставиха с приветствия заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, председателят на Регионална занаятчийска камара Пловдив – Тони Симидчиева и председателят на Сдружение "Филибелийски майсторлъци“- Костадин Шанков. Талантливите танцьори от Фолклорен танцов състав "Марица" към СУ "Св. св. Кирил и Методий" Пловдив изнесоха музикална програма и за пореден път повдигнаха настроението на публиката с прекрасното си изпълнение и с пъстрите и красиви носии.

"Даваме началото на двоен празник. Започва Панаирът на занаятите, който популяризира българските традиции с участието на занаятчиите - "пазителите на паметта“. Стартира и първото издание на най-новия фестивал "Гурмето под тепето“. Компилираме три неща – духът на Стария град с неговите прекрасни къщи и музеи, културното наследство, традиции и занаяти и всичко това, заедно с вкусна храна от нашия регион като допълнение. Искрено се надявам, че гостите ще оценят качествата на всеки от участниците, ще си отидат от тук със сувенири за спомен, приятни преживявания и ще се върнат отново, заредени за още "туризъм на преживяването“, каза на откриването заместник-кметът Пламен Панов.

В есенното издание на "Панаир на занаятите – Шевицата, код за памет“ на ул. "Съборна“ в Стария град участват над двадесет майстори и калфи от цяла България, които ще ви потопят в магията на занаятите, с представяне на авторски творения и демонстрация на своя занаят: дърворезба, изработване на накити с различни техники, изделия от кожа, плъстене, стъклопис, свещолеене, художествена керамика и стъкло, изработване на стъклени изделия чрез издухване, изработване на художествени тъкани, художествено плетиво, макраме и др. Под ръководството на майстор - занаятчия, децата ще творят в тематична работилничка, брандирана с надпис "Детска работилница". Участието е безплатно. Акцент в есенното издание е народният художествен занаят "Везбарство", дълбоко свързан с бита и традициите на нашия народ. Всеки, който желае може да участва и във фотоконкурса "Улови занаята", като изпрати снимка, запечатала момент от творческите и безплатните детски работилници. Снимки се приемат от до 19.09.22 на имейл: rzk_plovdiv@mail.bg или фейсбук страницата на РЗК-Пловдив.

В рамките на първия фестивал "Гурмето под тепето“ ще бъдат представени, приготвени на BBQ традиционни деликатеси и вкусотийки от пловдивският регион, хлебни печива, лютеници, подправки по традиционни пловдивски рецепти и много други изненади. На ул. Съборна“ може да бъде опитана и бирата на Стария град – "Трите хълма“. Община Пловдив и пивоварна "Каменица“ АД обединиха усилия в партньорство и ще изненадат всички почитатели на пивото с нова бира в познатия стил "пилзнер", но прочетена на крафт език.

До неделя там ще бъдат представени още - традиционните пловдивски деликатеси бабек и бумбар, допълнени от запечени резенчета зрял свински врат. Всичко това гарнирано с винени и разхлаждащи коктейли, кафета, латета и домашни лимонади, авторски шоколади, кремове, ядки, палачинки със зелени смокини. Френската пекарна ще представи типично пловдивски храни. Мястото е пред Туристически информационен център на ул. "Д-р Стоян Чомаков" №1 от 11:00 – 22:00 ч.


Още по темата: общо новини по темата: 7
22.09.2023 »
20.09.2023 »
09.09.2020 »
20.09.2019 »
08.07.2019 »
19.09.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: