Емигрирал пловдивски доктор учи колеги как се сменя рамо

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
17:20 / 20.12.2019
7597
80 специалисти по ортопедия и травматология от цяла България наблюдаваха на живо уникална операция по сменяне на раменна става, извършена миналия уикенд в УМБАЛ "Свети Георги“, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

На операционната маса легна 65-годишният Насиф Мустава от село Равен край Момчиловград. Той е работил цял живот като майстор и от много мазане на стени му се е износило рамото – трябвало да му слагат нова става и бил изпратен в пловдивската болница.

Насиф извадил голям късмет, тъй като, когато пристигнал в Пловдив, в града под тепетата се провеждал първият курс по ендопротезиране на раменната става, на който присъствали светила в ортопедията като директорът на МБАЛСМ "Пирогов“ професор Асен Балтов и деканът на МУ-Плевен Аспарух Аспарухов.

Тъй като нашите медици не били точно наясно как се поставя най новия модел - "обърната“ раменна става, те решили да "пият вода от извора“ и поканили д-р. Константин Николов, който да извърши операцията. Николов е пловдивчанин, но е емигрирал преди 20 години. Към момента работи в клиниката "Крей“ край Париж като раменен хирург.

Операцията е предавана на живо от залата в болница "Свети Георги“ към семинарната зала на МУ–Пловдив. Присъстващите имали възможност да видят точно как се поставя такава става и да задават своите въпроси към екипа на живо.

Днес Насиф се чувства добре и заявява, че болките са отминали. Доволен е от обслужването и манипулацията. Д-р Николов дори лично го е посетил в болничната стая, за да види как е. На въпроса защо е избрал болница "Свети Георги“ мъжът отговори "Защото това е най-хубавата болница“. За Насиф предстои рехабилитация и упражнения, за да може ставата му да заздравее.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).