Експерти ще изработят план за управление на река Марица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
15:03 / 05.05.2011
5589
Освен, че спечелихме проекта за предотвратяване на наводнения на река Марица на стойност близо 2 милиона лева, съвсем наскоро получихме и одобрение за проекта "Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие" за още 1 милион лева, обяви заместник-кметът на Пловдив Александър Долев на среща по въпросите около създаване на цялостна концепция за реката. Долев обясни, че без новия одобрен проект общината не би могла да кандидатства по още много европейски програми в бъдеще. При изготвянето на документите архитектите са ползвали Марица като гръбнак на плановете за градско развитие за идните няколко десетилетия.

Работна група от архитекти, еколози, инженери, ландшафтни експерти и външни специалисти начело с главния архитект на Община Пловдив Румен Русев ще изработи техническо задание за разработване на план за управление на река Марица. Решението бе взето днес на срещата за създаване на цялостен план за реката, обяви главният секретар на общината Борислав Инчев.

Бяха набелязани краткосрочни и дългосрочни мерки, които да бъдат заложени в тази стратегия за управление на реката, каквато досега никога не е имало, обясни кметът Славчо Атанасов. В момента е важно първо реката да бъде чиста и безопасна, а в по-дълъг период занапред съгласно плана ще изследваме местата, на които ще е възможно да бъдат създадени територии за отдих, разходки и спорт, каза Атанасов. Експертите припомниха, че на територията на Пловдив в река Марица има обособени 2 участъка, които са определени като защитени зони по "Натура 2000" и по програмите за биологично разнообразие.

Техническото задание за план за реката би трябвало да се изготви до края на август с участие на специалисти от САБ, КАБ, тъй като общината не разполага с толкова тясно специализирани кадри, посочи Борислав Инчев.

В най-близко бъдеще ще се търсят възможности да бъдат доизградени пешеходните алеи по продължението на двата бряга на реката в Пловдив. Ще бъдат монтирани допълнително пейки и кошчета за боклук, информираха кметът Атанасов и секретарят на общината.


Виж коментарите (9)

Още по темата (36):
22.02.2016 Окончателно: Общината спечели делото за почистването на река Марица
29.12.2014 Бивш зам.-министър иска 458 000 лева от Пловдив, съдът го посече
03.06.2011 Община Пловдив подписа договора за укрепване на р. Марица
05.05.2011 Славчо Атанасов обсъжда с експерти бъдещата визия на река Марица
04.05.2011 Славчо Атанасов: Река Марица трябва да бъде част от атракциите на Пловдив
04.05.2011 Кметът: Приключи дългогодишната сага с джунглата на река Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).