Ексклузивно: Много тежки обвинения срещу "Икономическа полиция" Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (6)
08:58 / 09.06.2021
16674
Полицейското насилие в България, нарушаване на граждански права и състоянието на правораздавателната система у нас са темите на интервю на Plovdiv24.bg с адвокат Росен Рашков и гражданските активисти и лидери на протестите в Пловдив Асен Костов и Стойчо Андреев.

"Водим много дела в София и в Пловдив по случаи на полицейско насилие по време на протестите миналата година, тъй като по наше становище тези хора са станали жертва на такъв произвол. Властите в Пловдив доста превратно тълкуваха правото на протест и го квалифицираха като неправомерно, като проява на хулиганство, което е недопустимо, защото има трайна практика на Европейския съд по въпроса“ – коментира правозащитникът Рашков.

Асен Костов припомни, че гражданската му активност в защита на зелените площи е поставила началото на участието му в протестите. "Засегнахме сериозни икономически интереси и бях "поръчан“ от началника на "Икономическа полиция" Бочев да бъдат извършени щателни проверки срещу мен и съпругата ми и всички фирми, които притежавам. Осем месеца ме въртяха на шиш и накрая получих документи, че няма данни за никакви нарушения и проверките бяха затворени“ – разказа Костов. Чрез медията ни гражданският активист пита на какво основание е бил "поръчан“ или кой му е наредил.

Протестите в Пловдив бяха успешни, защото обърнаха обществената нагласа и хората донякъде се пребориха със страха да излязат да протестират срещу властта, смята Стойчо Андреев. Според него, "Икономическа полиция" е една от "бухалките“ на властта.

Тепърва предстои разследване на всички форми на репресии спрямо водачите на протестите в Пловдив, уточни адвокат Рашков, който се включи в протеста "Чорапи за Гешев“. Крайно време е да си поставим въпроса къде искаме да е прокуратурата, коментира юристът, който е и представител на организацията "Правосъдие за всеки“. Прокуратурата трябва да бъде част от правосъдната система, но не част от съдебната власт, обясни той.

Рашков обяснява защо сегашният главен прокурор трябва да подаде оставка и какви законови промени могат да се направят от обикновено Народно събрание, за да няма недосегаеми лица, заемащи тази висша длъжност.

Адвокатът коментира какви тежки последствия грозят България след наложените от САЩ санкции срещу няколко български граждани по закона "Магнитски". На този фон, българският главен прокурор вместо светкавично да разпореди да се свърши някаква работа, идва в Пловдив и се среща с местния талисман.

"В България главният прокурор е една от най-разпознаваемите политически фигури, без да е политик. Постоянно е по медиите, постоянно се снима и си прави някакъв пиар, давайки отговор на въпроси, които изобщо не са негова работа. Това трябва да се промени“ – категоричен е юристът.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (9):
04.04.2022 Разказ за брутална саморазправа на униформен с възрастен мъж, полицията крие записите
23.02.2022 Прокуратурата проверява сигнала за бой с палка спрямо жена на Руския пазар в Пловдив
23.02.2022 Адвокат със скандални твърдения за действията на полицаи в Пловдив
22.02.2022 Жени се оплакаха от полицейско насилие в Пловдив! Обвиненият полицай бил каратист
22.05.2021 Момичето, което описа брутално полицейско насилие в Пловдив, с нови
разкрития
24.02.2021 Хора на Мая Манолова поведоха протест пред Трето районно
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).