Еколози към пловдивчани: Използвайте екологично чисти горива

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
15:56 / 13.03.2014
4086
Замърсителите на атмосферния въздух се формират от различни източници с естествен характер или са свързани с човешката дейност като резултат на процеси на горене в това число комунално-битови отоплителни инсталации, автомобилния трафик, състоянието на пътната инфраструктура, неблагоприятни метеорологични условия и др. 

Това припомнят от дирекция "Екология и управление на отпадъците" в Община Пловдив. Усилията на администрацията са насочени към повишаване енергийната ефективност, включително на потреблението на природен газ на сгради общинска собственост, дейности по текущо и сезонно почистване на улична мрежа, в т.ч. повишаване на качеството и честотата на почистванията, увеличаване на почистваните територии, закупуване на нова специализирана техника, реконструкция и модернизация на улична инфраструктура, мероприятия по залесяване и др. 

През отоплителния сезон на местно ниво основен източник на замърсяване е изгарянето на твърди и течни горива в бита. Причина за това са ниските емисии от комините на жилищните сгради и специфичните метеорологични условия през зимния сезон, при което се намалява възможността за разсейване на атмосферните замърсители. Емисията на фини прахови частици е сезонна и прекъсната, в обратно пропорционална зависимост от околната температура, т.е. нараства с понижението на температурите, информират еколозите.

Тенденцията показва, че ежегодно през зимния сезон са анализирани най-високите средномесечни стойности, което рефлектира върху средногодишната концентрация. През настоящия месец март е регистрирано едно единствено превишение на средноденонощната норма - на 1 март. След тази дата няма регистрирани превишения на стойностите на фините прахови частици в градския фон на Пловдив. 

В тази връзка призоваваме към използване в бита на екологично чисти горива с ниско пепелно съдържание, както и качествени съоръжения за изгаряне на горивата, алтернативни методи на придвижване, използване на градски транспорт, организиране на споделени пътувания, повишаване на енергийна ефективност, саниране на частните сгради и др.

Усилията, положени от пловдивската общественост, съчетани с дейностите на общинската администрация, ще допринесат за повишаване качеството на атмосферния въздух и подобряване качеството на живот на пловдивчани, заявяват от дирекция "Екология и управление на отпадъците".

Виж коментарите (5)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).