Екипът на фестивала: "Сцена на кръстопът" е много любов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:27 / 10.09.2016
3235
"Сцена на кръстопът" е направена с много любов, а вие знаете, че любовта е есенцията на света. Той се разделя на две - на любов и на много любов. Надявам се фестивалът да предизвиква все повече любов", каза поетът Елин Рахнев на специалната среща на фестивалния екип, спонсорите и журналистите часове преди откриването на 20-ото издание на форума.

"Сцената" се откри тази вечер от 19 часа в голямата зала със спектакъла "Възвишение" на Пловдивския драматичен театър.

"Радвам се, че се стигна до този ден. Споменът от пожара в театъра през 2013 г. се завръща отново и всеки път, когато вляза в залата, се връщам към него. Тогава оцеля масата с режисьорските ми бележки, за да докажат прословутата реплика от "Майстора и Маргарита": "Ръкописите не горят".

Днес не можете да си представите какво излъчва новата сцена на Драматичния театър. То е нещо "револУционно", както казва авторът на романа Милен Русков", сподели режисьорът на "Възвишение" проф. Иван Добчев.

Той сподели, че тази вечер публиката ще види едно съвсем ново представление, което е много по-близко и вярно на духа на едноименния роман, а не толкова на неговата епичност.

Големият български режисьор сподели, че Пловдив е обичал театъра още от времето, когато той е направил своите първи професионални стъпки точно под тепетата. И това е причината градът да заслужава да има един такъв голям фестивал като "Сцена на кръстопът".

"Пожелавам му да стане още по-голям и международен, да стане кръстопътен", каза още проф. Добчев.

Директорът на Драмата Кръстю Кръстев сподели, че Пловдивският театър е като птицата феникс, а завръщането на "Възвишение" на сцена доказва това.

Кръстев припомни на журналистите и гостите на срещата в "Рубаят Арт" имената на хората, които преди 20 години са се захванали да правят "Сцена на кръстопът" - проф. Стефан Данаилов, Сотир Майноловски и Николай Ишков. 

Той благодари и на екипа, който и до днес се грижи "Сцена на кръстопът" да я има - изпълнителния директор Димитър Малашинов и продуцента Ирен Чанкова.

Той припомни, че за да го има фестивала има и други "виновници" - спонсорите.

"Меценатът инж. Димитър Георгиев не е тук сега, но ще ви кажа, че с много воля и дори инат, ако щете, той подкрепя фестивала от самото начало. Ще припомня и приноса на един бивш кмет - Спас Гърневски, който много помогна за началото на събитието", каза Кръстев. 

Той изрази благодарността си и към екипа на Драматичния театър, който всеотдайно помага фестивалът да се случи.

Кръстев сподели, че е много горд от факта, че в Пловдивския театър се е случил един феномен - за първи път в България за две години да се направи толкова модерна сцена. Той изрази благодарността на всички в Драмата към министър Вежди Рашидов, който направи възможно чудото. За финал се обърна към публиката с думи за благодарност  за подкрепата на форума.

Емоционален бе и драматургът на театъра Александър Секулов: 

"Повторната работа по "Възвишение" ми даде категоричната увереност, че театърът е лаборатория за смисъл и има значение да се прави нещо различно от това де се продават и отчитат билети. Щастлив и благодарен съм, защото според мен театърът е процес, в който участва целият град".

Така с неформалната среща на чаша вино фестивалът потегли към безкрая, както е и мотото на тазгодишното издание.

На събитието бяха обявени две новини. Очаква се на 16 септември под тепетата да пристигне арт директорът на "Сцената" проф. Стефан Данаилов. Той ще се срещне с журналисти и театрали в Драматичния театър.

На финала на "Сцена на кръстопът" - на 23 септември, главният спонсор на фестивала инж. Димитър Георгиев ще  получи тържествено званието "Почетен гражданин на Пловдив".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).