ЕVN иска 37 000 лева от пенсионер да му върже тока

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
10:02 / 09.03.2013
6479
ЕВН поиска 37 000 лева от пенсионер за присъединяване към нова къща във Войводиново. Аз не съм дал толкова пари да построя къщата си, откъде да намеря толкова пари за подобно нещо, шокиран е собственикът Христо Стоянов. Сумата е колосална, подкрепя го адвокат Стефан Вълчев, който живее недалеч от него и е запознат в детайли с казуса.

Да построи собствен дом за семейството си била мечтата на Христо Стоянов от години. Самият той е строител по професия. Води собствена бригада по различни обекти в цялата страна години наред. Родом от Родопите, той живее в апартамент в Пловдив и решава да построи фамилния дом недалеч от града - във Войводиново. Не стана точно както си я представях, малко прилича на училище, но трябваше да се съобразя с терена, който беше по-тесен и дълъг, казва пенсионерът, който е строителен техник по образование.

Съдбата му нанася тежък удар преди повече от година, когато синът му умира. Имам две внучета ­ Христина в 7-ми клас и Стефчо - в 5-и, снахата живее с тях в апартаментче във Войводиново, къщата искам да бъде за тях, споделя пенсионерът.

Къщата е построена на десетина метра от останалите постройки във Войводиново, всичко ми е законно, уверява Стоянов. Той подал документи за присъединяване към елмрежата в ЕВН. Тъй като къщата е близнак с тази на шурея му, в един момент той поел инициативата да обикаля по институциите. От незнание той поискал отначало 50-60 киловата, но това е мощност за предприятие и аз впоследствие намалих на 18 киловата, разказва Стоянов. Отначало той не мислел, че ще има някакъв проблем, тъй като негови съседи платили 900 лева за подземен кабел от електрически стълб, който е на около 60 метра и вече имат ток. Моята къща е на около двайсетина метра от стълба, сменил съм статута на земята, всичко ми е законно, потвърждава Стоянов.

Той едва не получил удар, когато от ЕВН го уведомили официално, че за да смени "времянката", от която в момента черпи ток, с нормален електромер, трябва да плати 37 368 лева.

Недалеч от моята къща се заформя цяло ново кварталче от нови къщи, но те са доста по-далеч, обяснява Стоянов. И той, и адвокат Стефан Вълчев недоумяват дали не става объркване с други къщи, които били "на къра".

В случая става дума за ново присъединяване на обект, който е извън регулация. Цената включва част от разходите за изграждане на присъединителни съоръжения. Сред тях е и нов трафопост, нови кабелни линии, както и заявената от клиента мощност (капацитет на мрежата). Договорът за присъединяване е изготвен съгласно нормативните изисквания, гласи отговорът на EVN.

На клиентът детайлно са обяснени въпроси относно цени, нормативни изисквания, как трябва да бъде извършено присъединяването технически. Всичко това е с оглед спецификата на имота, който трябва да бъде присъединен. За всеки имот отделно се прави техническо проучване като етап от процеса по присъединяване на мрежата.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (8)

Още по темата (271):
26.06.2020 EVN с важно съобщение, свързано с новите цени на тока
03.03.2020 Обосновано ли е предстоящото увеличение на цените на тока?
18.01.2020 Култовият пловдивчанин Дядя Ваня се завърна, обясни смисъла на живота
10.04.2019 Цената на тока скача от юли
28.02.2019 Наглост! EVN иска нови цени на тока и парното от 1 юли!
02.07.2018 Вижте новите по-високи цени на тока и топлата вода в Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).