Дядо Николай за земетръса: Градът се раздвижи заради греховете, но има и печалба!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (32)
11:45 / 23.02.2018
19680
С думи на Свети Йоан Златоуст Пловдивският митрополит Николай отбеляза каква е печалбата за хората от земетресението. В литургията си пловдивският владика каза, че Бог е промислил да изживеем тежко изпитание - силен земен трус, който е изпълнил сърцата ни със страх. "Бог допусна да се изпълним със страх, допусна тежко изпитание да изживеят жителите на богоспасяемия ни град и епархия, но на смърт не ни предаде", отбеляза митрополит Николай

Той изтъкна, че прави тази литургия, преди всичко за да въздадем благодарност на Бога, че въпреки силния земен трус няма жертви, ранени и няма щети, като по този начин ни е показал своята милост. Митрополит Николай добави, че земетресения е имало в миналото, ще има и в бъдеще. Земетресения е имало и в 403-тата година в Константинопол, когато архиепископ е бил Свети Йоан Златоуст. Тогава той изнася благодатно слово, с което да утеши всички.

Пловдивският владика цитира неговите думи, като каза, че страхът у хората е печалбата от земетресението. "Печалба, която никога няма да се изгуби. Печалба, която и бедните прави богати, а богатите още по-богати. Тя не знае бедност и богатство. Случи се земетресение и е отстранено неравенството в живота. Къде са сега онези, които се обличат в копринени дрехи, къде е златото, всичко това изчезва и се видя, че е по-мимолетно и от пролетните цветове", каза митрополит Николай, цитирайки словото на Свети Йоан Златоуст. 

"Велики са плодовете на земетресението "Виждате ли човеколюбието на Господа, който разклаща града, но утвърждава душата, който разлюлява основите и заздравява помислите, който показва непорочността на града и прави силна волята. Земетресението свърши за два дни, а благочестието трябва да си остане завинаги" продължи митрополит Николай. По думите на свети Йоан Златоуст земетресението казва, че е дошло, за да укрепи хората.

Митрополитът припомни още думите на Йоан Златоуст: "Аз ви уплаших, но не за да се огорчите, а за да станете по-внимателни към себе си. Чу се гласът на страха, вие станахте от хора ангели, преселихте се на небето, не променихте мястото, но променихте нравите. Вие отхвърлихте омразата, отстранихте ниските страсти, посадихте добродетели, прекарахте цяла нощ в молитва и среднощно бдение, никой не говори за печалби и богатство, никой не оскърбява ближния си. Къде са сега богатите? Нека сега те усетят мъдростта на бедните. Те спят, а бедните коленичат и с песните и молитвите си раздвижиха тъмницата, с тях докараха стабилността на нашия град. "Градът се раздвижи заради греховете, заради беззаконието, заради лъжата, заради гордостта", добави в словото си митрополит Николай.


Източник: Радио Фокус

Виж коментарите (32)

Още по темата (19):
24.02.2018 Пловдивчани и снощи чакаха земетресение! За щастие нямаше
23.02.2018 И земетръсът не вразуми Николай – безнадеждно е
23.02.2018 Камера в пловдивски автосервиз засне мащаба и силата на първото
земетресение
23.02.2018 Професор Ботев за земетресенията: В Чирпан има някакво запъване (ВИДЕО)
23.02.2018 Земетресението от снощи е усетено слабо в Пловдив
23.02.2018 Стана ясно кой харесва трусове като този край Пловдив (ВИДЕО)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).