ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Държавни отличия за Университета по хранителни технологии на юбилея му
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:51 / 18.10.2013Коментари (0)7829
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Плакет от президента на Република България Росен Плевнелиев по случай 60-годишния си юбилей получи Университетът по хранителни технологии. Отличието е присъдено за забележителния принос на висшето учебно заведение в подготовката на инженери и технолози за българската хранителна индустрия. Новината бе оповестена на тържествен концерт за юбилея в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив тази вечер. Ректорът на единственото у нас и на Балканския полуостров висше учебно заведение проф. Кольо Динков получи почетен плакет и от председателя на Народното събрание Михаил Миков

"Днес, ние отбелязваме 60-годишния си юбилей с гордост - гордостта, че Университетът по хранителни технологии успя да изгради свое лице като единствено по рода си висше училище на Балканския полуостров, съчетаващо традицията с модерните методики и подход към обучението и научните изследвания, да формира хиляди висококвалифицирани специалисти - както български, така и чуждестранни". 

Това заяви в приветствието си пред препълнената зала на Дома на културата ректорът проф. Кольо Динков и добави:

"Това не стана лесно. Напротив - историята ни бе изпълнена с много изпитания, предизвикателства, надежди и очаквания".
 
Днешният университет по хранителни технологии е обособен като самостоятелно учебно заведение с указ № 230 на Президиума на Народното събрание от 12 юни 1953 г. и е наречено Висш институт по хранителна и вкусова промишленост. За първи ректор на новооткритото висше училище е назначен проф. Илия Пашев. Персоналът на ВИХВП през далечната 1953 г. се състои от 59 души, а приетите студенти са едва 161. Аудиториите са тесни и недостатъчни на брой, поради което част от лекциите се четат в пловдивските киносалони. 

Сред първите инициативи на академичното ръководство е създаването на библиотека, чийто начален фонд е от заделени книги и списания от библиотеката на Пловдивския университет. Формира се и редакционна колегия, а през 1954 г. излиза първият том от Научните трудове на ВИХВП. 

Днес Университетът по хранителни технологии в Пловдив като модерен университетски център се състои от три факултета - Технологичен, Технически, Стопански, и Департамент по езиково обучение, физическо възпитание и спорт. УХТ активно си партнира с повече от 40 чуждестранни висши училища, както и активно участва в международни изследователски програми и обмен на студенти в чужбина.

"В най-трудния за нашата страна период на преход към новите икономически условия УХТ съумя да се превърне в лидер не само в подготовката на млади специалисти, но и в областта на научните разработки и внедрителската дейност. Днес в Университета работят 221 щатни преподаватели, от които 36 професори и 86 доценти. Доктори на науките са 11 преподаватели, а доктори по различни специалности - 162-ма. Значително се увеличи броят на студентите и докторантите. Само за юбилейната 2013 година са приети над 1000 първокурсници", посочи ректорът проф. Кольо Динков. 

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова поздрави ректора, преподавателите и студентите на висшето учебно заведение и връчи на проф. Динков почетен плакет на министерството. 

"Университетът по хранителни технологии е един от университетите, уникални по своята същност, които успяха да постигнат равновесието, за което толкова говорим, съчетавайки успешно образованието с науката, за да отговорят на потребностите на пазара на труда", каза министър Клисарова .

"Тези 60 години тежат със знанията и уменията на хиляди възпитаници от много страни. Най-голямата ни надежда, че в нашата страна, която е земеделска, младите хора ще имат възможност да се развиват, благодарение на този уникален университет и да останат тук", посочи в приветствието си към екипа на УХТ и министърът на земеделието раните проф. Димитър Греков
 
"Спокойно можем да говорим за пловдивска академична школа", категоричен бе след приветствието си към екипа на УХТ председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев.

По повод 60-годишния юбилей на УХТ кметът на Пловдив инж. Иван Тотев връчи на ректора проф. Динков почетен плакет на Община Пловдив. 

"Днес, от дистанцията на времето можем да кажем, че без УХТ не можем да си представим българската хранителна индустрия. Вие сте пример за това как българските специалисти могат да бъдат конкурентноспособни в съвременния глобален свят", посочи кметът на Пловдив.

На тържеството си в Дома на културата Университетът по хранителни технологии получи поздравителни адреси от десетки научни институти и университети у нас и в чужбина, от български институции. 

Юбилейни знаци от ръководството на УХТ получиха четирима бивши ректори на висшето учебно заведение - проф. Стоян Танчев, доц. Златка Райчева, проф. Димитър Хаджикинов и проф. Георги Вълчев.

Емоцията в залата най-напред вдигнаха с невероятните си ритми танцьори ветерани от състав "Пълдин". Първокурсникът в УХТ Джулиано, който е ученик на Астор успя да впечатли залата и в момент, когато никой не очакваше изведнъж и от "нищото" се появи великият маг. След като поздрави ученика си Астор показа как с лекота може да бъде напълнена държавната хазна, демонстрирайки номер как от една банкнота стават две и отвсякъде могат да падат монети. Музикалното дарование Антония Маркова, също възпитаник на УХТ "подари букет от популярни песни" на университета си.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВК Марица, сезон 2024/2025
Агресия между шофьори в Пловдив
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: