Димитър Язов: Общините са нагли - с такса-смет пълнят дупки в бюджета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
10:20 / 09.01.2010
6091
Никак не са удовлетворени представители на пловдивския бизнес от намалението на такса-смет от 6 на 5,5 промила. Очакват часът на истината да дойде на 14 януари, за когато е насрочено поредното заседание на Административния съд по делото на 102 фирми и граждани срещу миналогодишната такса смет, тъй като крайният срок за различните изискани чрез съда експертизи приключва.

"Пределно ясно ни е, че спечелим това дело, както ни е пределно ясно и, че властта ще го протака възможно най-дълго. Начинът за определяне на такса смет в Пловдив е противозаконен. В закона ачик-ачик си е написано как се определя такса смет. Схемата е проста - таксата се определя на базата на действително извършените разходи от общината. Сега ги определят, гледайки тавана. Пак ще отчетат, че не са усвоени всички събрани пари. Всички общини станаха нагли - от такса смет гледат да пълнят дупките по бюджета, защото е малка и мислят, че народът няма да усети. Става въпрос за принцип: има закон, общината да го спазва; като не го прави, защо ни карат ние да спазваме другите закони", коментира председателят на Бизнес-експертния съвет Димитър Язов пред репортер на Plovdiv24.bg.

Несправедливостта към фирмите според него била наследство още от времето на социализма. Тогава товарели предприятията с по-голяма такса, защото имали повече средства да плащат. 

"Има разни правила за плащане - промили, на брой контейнери, данъчна оценка или остатъчна стойност. Получават се ненормални ситуации. Например една стара фабрика, която бълва боклуци, плаща минимален данък, тъй като остатъчната й стойност като материални активи е почти нула. Една нова офис-сграда, изхвърляща минимално отпадъци, плаща огромни пари, защото балансовата й стойност е огромна", мотивира се Язов. 

"В страната още не е разработена ясна методика, която да определи кой точно колко смет изхвърля. Докато правителството я подготви, предпочитаме да се опрем на опита. Ще изчакаме съдебното решение по жалбата, единственото сигурно досега е, че съдът отхвърли искането за спиране на изпълнението на общинското решение за такса-смет. А за успокоение - няма начин парите за такса-смет да се изхарчат за друго, освен за чистотата на града", аргументира позицията на общината заместник-кметът Петко Атанасов. 

Виж коментарите (10)

Още по темата (7):
08.12.2010 Данък-сгради и такса-смет вече с лихви
23.12.2009 Увеличиха данъците за автомобилите с по няколко лева
21.12.2009 Гласуват отново вдигането на данъка върху автомобилите
17.12.2009 Приеха такса смет: 1,2 промила за граждани и 5,5 - за фирми
17.12.2009 Съветниците отхвърлиха по-високите данъци за коли
07.12.2009 Намаляват такса битови отпадъци догодина
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).