Арменската трапеза е богата и многообразна като душевността на народа. В неделната вечер на Панаира на кулинарното изкуство, специално за всички гости, традиционен арменски хоровадз ще пече почетният консул на Рeпублика Армения в Пловдив - г-н Ехиязар Узунян. Хоровадз се приготвя само от мъжете. Изпичането му е любимото занимание на арменците и повод за благородно съревнование между тях, което крие много тънкости. Парчетата месо отлежават няколко часа в обвивка от лук и специфични подправки, а през това време мъжката компания с много наздравици приготвя достатъчно жарава за печенето.
Реденето на месото и изпичането му са забавен ритуал. На дългите скари късчетата месо трябва да се наблюдават и обръщат внимателно - те трябва да са опечени добре, но да останат сочни и ароматни. Именно този майсторлък ще бъде демонстриран на тази вечер в квартал "Капана", където ще бъде "Етно кухня на колела". Дали ще може да се "откраде" някоя тайна от майстора готвач Ончо Кешишян - син на единствения арменец миньор - това ще е истинско предизвикателство за всеки любител кулинар. Едно е сигурно - той ще е там от 16 до 20 часа и ще разказва забавни истории.
Вечерта не може да мине и без традиционните арменски сладки. А какво ще кажете за арменската грис халва - ситен пясък от сладки грисени трохи, покрити с пудра захар?
Денят на арменската кухня се организира от Д-р Ани Кеворкян, представител на арменската общност във Фондация "Заедно", по чиято идея се реализира проектът, с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Гласувайте за най-вкусното според вас ястие тази вечер и участвайте в томболата, от която може да спечелите покана за Гала вечерта на 16 май в Дома на етносите.