"Демократична България" представи кандидата си за кмет на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:40 / 21.09.2019
12287
Преди минути "Демократична България" представи кандидата си за кмет на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това е адвокат Атанас Костов. На пресконференцията присъстваха още съпредседателите на "Демократична България" - Христо Иванов и Атанас Атанасов и председателят на "Демократична България - Пловдив" Веселина Александрова,

Ето какво каза Атанас Костов:

"Уважаеми дами и господа, колеги, уважаеми журналисти. Благодаря на коалиция “Демократична България – обединение ДСБ, Да България и “Зелено движение" за това, че ме покани и ми гласува невероятно доверие като гражданин, разпознаващ себе си в дясно-центристкото мислене, да бъда част от тази кампания като съмишленик, експерт и кандидат за кмет и общински съветник в Пловдив.

За да представя себе си - казвам се Атанас Костов, семеен съм, баща съм на едно дете. Имам висше юридическо образование, придобито в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски". През последните 20 години съм адвокат, практикуващ в областта на интелектуалната собственост. Автобиографията ми в резюме е свързана с авторството на 5 монографии (книги) в областта на правото и около 80 научни статии. През 2017г. бях номиниран за “Адвокат на годината в България", а през миналата 2018 година кантората ми “Юсаутор" бе номинирана за “Кантора на годината в България". Предвид споменатите обстоятелства намирам за обективен факт твърдението, че аз съм един от топ специалистите в моята област на правото в България, както и че съм доказан менажер в тази сфера.

Като един от малкото юристи в областта на “Интернет правото" и кандидат за кмет на гр.Пловдив, аз съм изкушен от идеята да видя родното ми място превъплътено в град от 21 век – град с електронно управление, с електронна администрация и публични услуги, с електронни инструменти в областта на културата, транспорта, екологията, местните референдуми, с електронни здравни досиета, с електронно образование и социални услуги.

Защо всичко това е важно за гражданите на Пловдив? Защото електронното битие на един модерен град, побран в джоба на всеки от нас води най-вече до толкова липсващата ни прозрачност – прозрачност в изразходването на обществените финанси, яснота при провеждането на обществените поръчки, строг контрол над лицензионните и разрешителни режими, приоритет на Община Пловдив. Липсата на тези инструменти в настоящето води до липса на информация как се изразходва бюджета на Общината по пера, кои субекти получават достъп до публични средства, на какво правно основание, в каква конкурента или конкурсна среда тези субекти са участвали, за да достигнат до разходване на общински средства? Давам пример – в сайта на Министерството на финансите има ежегоден, електронен финансов отчет по пера за приходите и разходите в държавния бюджет – такъв документ никога не е съществувал на страницата на Община Пловдив. Пловдивският гражданин не знае, не вижда и в крайна сметка спира да се интересува как се харчат неговите местни данъци и такси за градоустройство, за почистване, за образование, за екология, за медицина?

Демокрацията от 21 век дами и господа е свързана с информираност, с пряк и улеснен достъп до обществени документи, с фокус върху експертното решаване на проблемите на деня, с конкретика. През последните 30 години от живота на всеки от нас ние чуваме заучените фрази на системните играчи, които чрез некомпетентността си се опитват, но така и не успяват да ни обяснят защо местната администрация е толкова раздута, защо не получаваме съответната услуга днес и сега, защо изчезнаха зелените площи и те бяха презастроени от конкретни “предприемачи", защо всичко е “инженеринг", а не обществено съгласуван архитектурен проект, защо къщите в стария град падат и т.н – примерите могат да продължат около час.

Корупцията в местната администрация тотално измести законността – последната остана едно понятие от учебниците, което рядко бива отстоявано от Община Пловдив по какъвто и да е начин, камо ли в съда. Достъпът до обществена информация, електронен инструмент за сигнали на граждани, за издаване на официални и лични документи – всичко това дори не е и коментирано от “незаменимите", но вечно обидени на някой обитатели на гишетата.

Градът ни е не само политически, но и физически непочистен, потънал е в прах и твърди частици, защото все някой сече дърветата му без контрол и визия за озеленяване, здравословна и екологична градска среда. В Община гр.Пловдив работи един единствен ландшафтен архитект – жена, която е в майчинство. Доскоро темата за мръсния въздух бе определяна от кмета на Община Пловдив като “дъвка за дъвчене". Поради това Пловдив е един от градовете с най-мръсен атмосферен въздух в Европа – това не е мое твърдение, а информация от докладите на Европейската комисия.

Визия за промяна – конкретни мерки, липсват. Като астматик преди няколко години си позволих в този контекст да коригирам поведението на директора на РИОСВ гр.Пловдив и директора на Шесто РПУ, които твърдяха, че горенето на гуми в кв. "Изгрев" “не е екологичен проблем, а и освен това се случва извън работното им време", което превръща този факт в “нормална" според тях житейска ситуация.

Сезирането с тези два казуса на Пловдивската прокуратура доведе до стандартното прекратително постановление с мотива “няма данни за извършено престъпление". Нашата коалиция твърдо е решена, чрез законови средства да промени тези “стандарти" на пловдивските институции, най-вече в полза на гражданите и обществения интерес, определян от понятието “здраве" и “право на живот", които са формулирани като основни права в българската Конституция.

Уважаеми дами и господа, днес съм изправен пред Вас за да заявя, че коалиция “Демократична България – обединение ДСБ, Да България и “Зелено движение" има не визия, а експертиза как да превърне гр.Пловдив не само в град на 21 век, но и да го утвърди като бизнес център на България. Създаването на ефективни нормативни промени на местно ниво за стимулиране на бизнеса, гъвкавост при предоставяне на лицензионни и разрешителни режими, данъчни облекчения, изграждане на адекватна инфраструктура, градски и междуселищен транспорт, обслужващ граждани, работници, студенти, ученици и туристи, ще са основни приоритети на нашата коалиция в полза на адекватна социална и бизнес среда.

Днес пловдивският гражданин или туристът в Пловдив (не дай си боже чужденец) не знае на коя спирка се намира, в кой квартал е, кога ще дойде рейсът му, той не може да се чекира електронно, да зареди електронно карта за градски транспорт, същата тази карта да използва и за разплащане в туристическите обекти на града, за наемане на колело, за плащане на “синя зона" и т.н. Ние ще създадем такъв единен инструмент, който да се зарежда през мобилни устройства, който да ти казва къде си, с кой рейс пътуваш, коя е следващата спирка, кой музей можеш да посетиш, “ако слезеш тук" и прихода от който ще влиза директно в общинския бюджет, отново електронно и проследимо по пера. Основен фокус тук естествено ще бъде възобновяването на работата по темата “пловдивското летище", редовен градски транспорт до него и превръщането му в един стабилен транспортен и търговски хъб, обслужващ както туризма и културната идентичност на града, така и неговия бизнес.

Бизнесът изисква образование – такова на европейско ниво, адекватно на реалностите не само в България, но и в световен мащаб. Превръщането на Пловдив в международен университетски център, с база топ начално, средно и висше образование е приоритет в нашата програма. Обвързаността на образованието с бизнеса, с новите технологии и съвременна материална база, лаборатории, развойни центрове, ще доведе до интерес младите хора да останат да живеят и да се развиват тук в нашия град. Да запазим интереса на децата ни, да ги превърнем в здрави, щастливи и интелигентни носители на древните ни традиции, отстоявайки и развивайки нашето общество чрез науката, изкуството, занаятите, иновациите - тук и сега е основен наш акцент, по който ще работим в тясна колаборация с образователните институции и техните настоящи проблеми.

Бих искал да закрия резюмето си с културното ни битие. Днес по-скоро бих го поставил в кавички, поглеждайки към руините в стария град, към олющените или закрити от гипсокартони стенописи на Златю Бояджиев, на Киров, на Йоан Левиев и Енчо Пиронков. Аз израснах и бях възпитан в школата на “Хора на пловдивските момчета", който заедно с множество други танцови, певчески и театрални трупи представяше самодейното изкуство на България в цял свят. Пловдивската опера и театър, пловдивските артистични фестивали, матинета, изложби линеят под невежото “управление" на посредствени апаратчици, като мечтата на Атанас Кръстев(някой го помнят като Начо Културата) за влизането на града ни в “Юнеско" отдавна е забравена. В този град има млади артисти, интелектуалци, творци, в този град има менажери на изкуство, които могат да го върнат към темата “Юнеско", към интереса на публиката – местната, националната, международната. Тези хора са не само симпатизанти, те са част от екипа на нашата коалиция и аз вярвам, че ще обърнем града ни към това, което винаги е бил – център на изкуството, център на бохемата, център на духа!

Всички тези детайли в тяхната конкретика ще откриете в програмата на коалиция “Демократична България – обединение ДСБ, Да България и “Зелено движение", която ще получи публичност до дни.

Благодаря Ви за вниманието".

Виж коментарите (8)

Още по темата (787):
07.02.2022 Беляшки се върна в община Пловдив
03.02.2022 Мирослав Беляшки: Не сме се карали с кмета, но ми е болно, че нещата не
вървят!
03.02.2022 Ексклузивно: Зико изгони началника на отдел "Канцелария на кмета и
протокол"!
09.12.2021 Съдът отхвърли жалбата срещу избора на Виктория Михайлова за кмет на
Калояново
25.11.2021 Мнение: Зико вече изцяло владее община Пловдив, заобиколен от послушковци
25.11.2021 Славчо Атанасов към Зико: Прекалено наведената поза в политиката не върши работа
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).