Дават Баня "Старинна" на Градската галерия

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
08:40 / 15.02.2017
2219
Община Пловдив прехвърля Баня "Старинна" за безвъзмездно управление на Градската художествена галерия, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Баня "Старинна" е общинска собственост, паметник на културата с местно значение. През 1997 година се предоставя за безвъзмездно ползване като Център за модерни изкуства на Държавна художествена галерия - Пловдив. 

Към онзи момент сградата е била в изключително лошо състояние и след пожар. Екип на галерията разчиства сградата, прави ремонт и осъществява първите изложби с произведения на съвременното изкуство.

През 2001 година обектът се предоставя на Общински институт за музейна дейност с цел да се превърне в център за съвременно изкуство. Общинският институт сключва 5-годишен договор със сдружение "Изкуство днес" - към онзи момент с общинско участие, за ползване на сградата като център за съвременнотоизкуство. 

В последствие Общинският институт е закрит, а правоприемник става ОИ "Старинен Пловдив". През последните години Общината инвестира и много за облагородяване пространствата около обекта, включително и с художествено осветление, покривът е ремонтиран.

От друга страна, интересът към сградата постоянно нараства, защото тя е включена в инфраструктурата програма на Пловдив - Европейска столица на културата. В Общината вече е постъпило и искане от директора на ГХГ за безвъзмездно предоставяне на сградата. 

Съгласно оценката, че ГХГ има силно развита партньорска мрежа и експертен капацитет за създаване на постоянна експозиция и развитие на изложбена дейност, от Общината предлагат да се осъществи исканото прехвърляне. Решението за това трябва да бъде взето на сесия на Общинския съвет в четвъртък. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).