Дани Каназирева: Здравеопазването е под партийна диктатура

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:14 / 07.03.2017
3940
Позицията на Дани Каназирева, водач на кандидатите за народни представители в Пловдив и областта от дясното обединение на  "Нова Република" във връзка със състоянието и управлението на държавните и общинските здравни заведения в България:

Държавните и общинските здравни заведения в България се източват под натиска на партийна диктатура, счита Каназирева, водач на кандидатите за народни представители в Пловдив и областта от дясното обединение на  "Нова Република". Тя е категорична, че е необходима нова политика, ако искаме да имаме добро медицинско обслужване. 

Дълго време наблюдаваме как здравеопазването постепенно се ликвидира с мълчаливата подкрепа на държавата, твърди Каназирева. Според нея целта е болниците, поликлиниките и диспансерите да бъдат съсипани финансово, а пациентите да се пренасочат към частните клиники, приближени до управляващите. Пример е Белодробна болница "Д. П. Кудоглу"," където всяка година се лекуваха над 30 000 пациенти от цяла Южна България и която беше доведена до фалит.

По същия безславен път върви МБАЛ "Св. Мина" , чиито дългове за няколко години скочиха до 3 млн. лв. Резултатът нямаше как да бъде различен, след като ръководните кадри се назначават не според професионализма, а според цвета на партийната книжка. 

Пред фалит е изправен и Центърът за кожни и венерически заболявания. Къде са пловдивските депутати? Няма ги. Те не направиха нищо, за да помогнат за запазване на тези здравни заведения и да защитят пациентите, коментира Каназирева. Нулев интерес към проблемите в здравеопазването демонстрираха и депутатите от Пловдивска област.

Стотици села в областта са лишени от пълноценна медицинска помощ. Много от тях нямат дори здравна служба. Болниците в Асеновград, Карлово и Стамболийски нямат достатъчно средства, за да гарантират на пациентите качествено обслужване. Според Дани Каназирева тъжната истина е, че болниците се превърнаха в партийни хранилки за сметка на здравето на хората. 

С цел да спре хаоса в здравеопазването "Нова Република"  посочва ясно проблемите и предлага: 

Проблем: Източване на милиони чрез отчитане на скъпоструващи клинични пътеки. Решение: Постепенно отпадане на клиничните пътеки, прекратяване на делегирания бюджет, заплащане според свършения труд. В цял свят отдавна са се отказали от клиничните пътеки.

Проблем: Откриват се отделения без специалисти, само се събират дипломи на хора със специалност. Здравната каса не проверява реално тези хора дали съществуват - проверяват само документите, защото тези болници имат политически чадър. Решение: Сериозна проверка на всички здравни заведения, където трябва да се отчетат реално стоящите лекари на работа.

Проблем: Огромната администрация, която издържат лекари и медицински сестри. Не може в една частна болница да има няколко човека администрация, а в една държавна болница да има администрация от над 50 човека. Решение: Повече лекари, по-малко чиновници. Не може медицинският персонал да получава същите пари, колкото получават партийно назначените чиновници.

Проблем: Директорите са партийни назначения. Зад всеки шеф в държавна болница стои определена политическа сила, затова ги сменят не според качествата, а според партийната близост. Целта на всичко това е източване и пренасочване на средства към партийните централи. Решение: Премахване на партийния диктат в здравеопазването. В момента от всеки 8 милиона бюджет в една болница поне 1 милион отива в партийните каси, а на лекарите и сестрите им остава само да работят. Трябва да спрем да плащаме двойни цени за скъпите обществени поръчки за ремонт и апаратура.

Не е вярно, че няма пари. Просто парите отиват на друго място, а държавата умишлено се е отказала да контролира това разхищение, убедена е Дани Каназирева.

Виж коментарите (2)

Още по темата (527):
18.08.2020 Портних обясни какво се е опитал да каже на президента
02.05.2018 Палавата депутатка на Марешки проговори за еротичните си снимки
05.04.2018 Тази е новата пловдивска депутатка
28.09.2017 Тази ли е новата пловдивска депутатка на Марешки?
28.09.2017 Чаровната пловдивска бизнесдама с емоционални думи за оставката си
28.09.2017 Бизнесдама от Пловдив хвърли оставка в парламента
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).