Д-р Бацелова от Пловдив: Болно ми е!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
13:01 / 13.09.2021
11380
"Най-много съжалявам  затова, че имаме много ваксини, а реално в момента виждаме да боледуват тежко и да умират хора, които е можело да предпазим. А моята работа не е да лекувам, а да предпазвам от болест. Това ми е най-болното, когато виждам, че хора в момента боледуват от ваксинопредотвратимо заболяване. В почти 99% от случаите смъртта от COVID в момента е предотвратима чрез ваксините", казва д-р Христиана Бацелова пред бтв, епидемиолог в УМБАЛ "Свети Георги".

България е на последно място в ЕС по брой ваксинирани срещу COVID-19. Напълно ваксинирани са 20 на сто от пълнолетните у нас. На другия полюспри отличниците; са Малта, Исландия, Ирландия, Дания, Португалия, Испания с над 80 на сто ваксинирано население. Като за Малта и Исландия процентът е дори над 90.

Различни проучвания доказват, че ваксините предпазват от "Делта“ варианта на коронавируса, но ефективността им спрямо предходните варианти спада. Специалисти обобщават, че този спад е с около 10 до 20% при различните препарати. Ваксините остават високо ефективни срещу тежко боледуване и смърт. Сериозни проблеми след поставянето им възникват изключително рядко. В информацията за РНК ваксините е добавено, че в много редки случаи се съобщава за миокардит и перикардит, а при векторните – за рядък неврологичен синдром. Европейската агенция по лекарствата е категорична, че одобрените ваксини са безопасни и ефективни, а данните от непрекъснатото наблюдение и оценка на безопасността им са публични на сайта на регулатора.

"Много е голяма и заслугата за недоверието на обществото във ваксините на един контингент от лекари, които категорично заявяват, че са опасни, че не желаят да се ваксинират, отказват пациентите си да бъдат ваксинирани, което е много грешен подход. Реално ваксините нямат кой знае какви противопоказания и не е въпросът да спрем някой от ваксинация, а да изберем подходящия момент, ако той има различни в момента състояния, които да са в остра фаза", казва д-р Бацелова.

Виж коментарите (10)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).