ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Цигулката на Мичо Димитров ще "рисува" по разкази от Стефан Бонев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:46 / 04.05.2015Коментари (0)1525
©
Тракарт
Подлез Археологически

1 коментар за Тракарт
Цигуларят - художник Мичо Димитров, музикант на годината за 2013-а, ще свири на премиерата на новия сборник с разкази на Стефан Бонев "Странните неща". Двамата имат намерение да сътворят един нов сетивен свят, изграден от текст, музика, живопис и чисто вдъхновение. 

Откъси от творби на писателя ще чете актрисата от Драматичен театър Мария Генчева, а книгата ще представи нейният редактор проф. дфн Клео Протохристова. Събитието ще бъде на 12 май 2015 г., от 18:00 ч. в пловдивския културен център "Тракарт" (подлез "Археологически"). 

"Странните неща" е вече по рафтовете на книжарниците. В четвъртия си сборник майсторът на късата проза е включил 24 разказа или две дузини, както обича да казва проф. Протохристова. 

Книгата е с логото на издателство "Летера" и посреща с невероятната си визия, дело на Васил Киров, чието дело е цялостната визия на изданието.

Бонев потапя читателя си в свят, в който буквите и думите копират своя създател, говорят от името на автора, регистрират партии и коалиции, борят се за власт, съвсем по човешки си подливат вода, замерват се алинеи, параграфи и популизъм, стремят се да заемат първото място в абзаца и в изречението, в заглавието на разказа и накрая - в името на самата книга "Странните неща". 

Но това е и свят, в който любовта и добротата превръщат една обикновена монета в икона, творяща чудеса. Свят, където старият пън съумява да върне вярата на отчаян самоубиец и на отявлен алкохолик, а накрая да съгради дом за нов живот в прогнилата си сърцевина. 

Това е мястото, където възрастният градски плакатаджия получава гълъб за последната си Бъдни вечер, а договорът за ипотечен кредит се превръща в идилична рисунка, създадена от неумела детска ръка. Но пак тук разумът охранява килията с фантазиите на автора, а най-светлите му чувства са се преквалифицирали в надзиратели на евентуални престъпни намерения. 

През тази реалия е прокаран и булевардът на стъпканите чувства, но той преминава и покрай тихата кръчма на забравата, магазинчето на продавачката на сувенири, дома на градските птици, ресторантчето на Дияна и бакалията на бай Павел. 

Само на това място авторът може да се ожени за музата си, за да я превърне в свой редактор, а обещаващият университетски преподавател да крещи из квартала, че обича безумно една от дипломантките си. И всичко това се случва, докато мрачният финансов инспектор сънува предстоящата си среща при общинския секретар. 

Той се е оказал сляп за пъстрото и весело чичопейче, което чурулика игриво на перваза пред хотелския му прозорец. Птичето също не го е видяло. Различни светове, които преминават един през друг, без да се забележат.

А ето какво казва в предговора към книгата нейният редактор - проф. дфн Клео Протохристова:
"Разходката, на която Стефан Бонев кани читателя си, бяга от популярните, гарантирано успешни маршрути.

Тя задържа вниманието му върху привидно незначителни неща, от които не бихме очаквали да произведат сюжет, приучва го да се вслушва в безмълвието на предметите, да усеща динамиката в парализата на бездействието, помага му да съзре надеждата в безнадеждността, да отгатне неизреченото, да доизмисли недогледаното. 

Показва му как безсловесното може да бъде ословесено, как баналното се превръща в героично или как мракът на самотата изсветлява в ореол на святост. Приканва го също да надникне и в направата на разказите, в опитите им за авторефлексия. И, най-сетне, апелира към собствената му способност за съпричастие, смирение и доброта".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: