"Чистота": Готвим се за голям сняг! Може обаче и да се размине!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
17:19 / 18.12.2012
8488
Очаква ли ни утре обилен снеговалеж и образуване на голяма снежна покривка, или и този път снегът ще подмине Пловдив? С тези въпроси Plovdiv24.bg се свърза с шефа на общинското предприятие "Чистота" Иван Стоянов. Ето какво сподели за читателите ни той:

"Според едната прогноза, с която разполагаме, утре над цяла Бълария се очаква снеговалеж, а в Пловдив той ще бъде особено силен. Такава е прогнозата на БАН. Според другата обаче - тази от летище Крумово, в нашия град снегът ще е примесен с дъжд, при положителни температури и няма да се образува снежна покривка. Ние обаче се готвим за голям сняг. Предупредили сме КМД освен разпръсквачите на сол в готовност да бъдат и снегорините. Ако снегът натрупа 5-7 сантиметра, те също ще излязат по улиците. 

Когато спре дъждът, ще направим подложка от сол. Силният снеговалеж се очаква към 5 часа сутринта. Ще бъдем на линия през цялата нощ. Имаме хора във всички райони и когато машините тръгнат, контрольорите ще са в тях, за да дават указания откъде точно да се мине. Подложка ще направим и във вътрешнокварталните улици, ако започне да се реализира по-песимистичната прогноза за много сняг. Всички наши служители са на линия - всичките 132 автомобила ще излязат при силен сняг: 32 разпръсквача, 93 снегорина и 7 фадроми", изчерпателен бе Стоянов.

Ето и метеорологичната прогноза на НИМХ:

"Оранжев код" обявиха метеоролозите за сряда за 12 области на страната. Кодът за опасност е въведен заради силни валежи от дъжд и сняг, които ще бъдат придружени и със силен вятър.

Ще духа северен вятър с пориви до 22-26 м/с. Сумарното количество на валежите ще е 20-30 л/кв.м. Ще има навявания.

Ощв през нощта в по-голямата част от страната ще започне да превалява сняг. В югоизточните райони валежите ще са все още от дъжд, но до сутринта ще преминават в сняг. В източната половина от страната ще се усили североизточният вятър и с него ще нахлува студен въздух.

Утре в Източна България метеорологичната обстановка ще се усложни - ще духа умерен и силен северен вятър, ще има значителни валежи от сняг, ще има и навявания.

В Западна България вятърът ще е слаб, в западната част на Дунавската равнина умерен от североизток, там ще превалява слаб сняг. Минималните температури ще са предимно между минус 5° и 0°, през деня ще останат почти без промяна. Максималните в повечето места ще са между минус 4° и 1°. Атмосферното налягане ще се повишава.

В планините ще вали сняг, повече в масивите в източната половина на страната. Билата ще са в мъгла. По високите открити части ще духа силен и бурен вятър от север, североизток. Температурите ще се понижат, максималната на 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - минус 9°.

По Черноморското крайбрежие ще вали дъжд и сняг. Вятърът ще е силен до бурен от север североизток. Вълнението на морето силно - около 5 бала. Максимални температури 2° - 4°. Температурата на морската вода е 6°.


Виж коментарите (18)

Още по темата (154):
16.04.2013 Отвориха прохода Троян-Кърнаре
16.04.2013 Силен сняг затвори прохода Троян-Кърнаре
27.03.2013 Силни снеговалежи и ветрове мъчат страната
26.03.2013 Зимата не иска да си ходи, на места падна и сняг. "Жълт" код за Пловдив!
13.03.2013 Снежен апокалипсис над Европа, през уикенда циклонът идва и у нас
10.03.2013 Атрактивни намаления за любителите на белите спортове
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).