Чаровна македонка от МУ Пловдив с интересно откритие и ценни съвети

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:51 / 24.02.2019
9848
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Учени доказаха, че хората, подложени ежедневно на стрес, имат по-слаба имунна система и често се разболяват. Оказва се, че техният организъм е по-податлив на вирусни инфекции. Научното откритие е дело на най-младия асистент в катедрата по микробиология в Пловдивския медицински университет  - доктор Мария Ивановска. Тя е на 31 от Македония и е една от най-младите асистенти в Медицинския университет в Пловдив. Преди 13-години напуска родния си град Куманово и идва в Пловдив заради голямата си мечта - медицината. "Сбъдна се. По-скоро клиничната имунология беше мечтата и наистина се сбъдна тази мечта", каза д-р Ивановска.

Наскоро Мария прави пробив в науката. Установява, че има връзка между стреса, психиката и имунната система на човека. За целта изследва 81 души, разделени в три групи - студенти, лекари в състояние на хроничен стрес и хора, практикуващи йога.

"Наистина в състояние на остър стрес се наблюдава увеличение на кортизола, т.е намалява защитата на организма при хроничен стрес. А при студентите, установихме не толкова намаление на самите клетки. Докато тези, които практикуваха йога, имаха напълно баланс, т.е., без никакви проблеми. Дори те имаха протективен. И при хората, практикуващи йога или контролната група в нашия случай, те нямаха изобщо промени по отношение на хормоните, които са един медиатор между мозъка и имунната система. И съответно практикуването на позите, които са асаните по време на йога, масажират органите на лимфната система и по този начин всъщност се предпазват от инфекциозни причинители. Всъщност имат висок протективен имунитет", заяви д-р Ивановска.

Един от изводите в изследването й е, че човек трябва да практикува спорт поне два часа и половина седмично, дори бързото ходене помага. Според проучването й хората, подложени ежедневно на стрес имат по-слаба имунна система и често се разболяват. А такива са лекари, учители, полицаи, продавачи и дори банкови служители. А за здравословното хранене препоръчва – витамини и хранителни добавки в умерени количества. Предозирането може да навреди на имунната система.

"Разумното хранене. Това е тип режим. Не е диета. Значи хубаво е да се храним три пъти на ден като между самото хранене да си имаме някакъв тип награда да кажем- някакъв плод или зеленчук, защото балансираното хранене много помага на имунната система", добави д-р Мария Ивановска. Младата лекарка е преживяла военните действия в Куманово и войната в Югославия, макар и да е била тогава петгодишна.



Източник: Нова тв

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).