Бял пушек от музея: Новата власт на Пловдив встъпи в длъжност

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
19:05 / 11.11.2019
7045
Новите пловдивски старейшини встъпиха в длъжност днес, а официалното събитие превърна деня в празник, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Програмата беше натоварена и изпълнена с вълнение, а една от малкото разлики между избора на Александър Държиков за шеф на местния парламент и избора на нов папа във Ватикана беше, че от комина на историческия музей не започна да се издига бял пушек.

Церемонията започна именно в сградата на площад "Съединение“ № 1, която оригинално е построена да помещава Областното събрание на Източна Румелия. Новите общински съветници и кметове бяха пристигнали по-рано, пременени в най-изтънчените си костюми и официални рокли.

Както всяка сесия на местния парламент и тази започна под звуците на българския химн. Церемонията започна с встъпителна реч на новия областен управител Дани Каназирева, новия кмет Здравко Димитров и дядо Николай.

След това новите управници положиха 30-секундна клетва, в която обещаха да бранят интересите на пловдивчаните, които са им гласували доверие, но и на тези, които не стигнаха до урните преди седмица.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от  община Пловдив и да работя за тяхното благоденствие. Заклех се", бяха точните думи, които всеки от новата власт изрече, а журналистите запомниха и си обещаха да следят за точното им изпълнение.

Понеже урната е много важна част от живота на всеки българин, та и на масата в зала "Съединение“ беше поставена изборна урна. Започна гласуване за нов шеф на местния парламент, като за поста се бориха Александър Държиков и Веселка Христамян.

За да не се пренатоварват старейшините беше обявена "кратка“ почивка, която продължи малко повече от половин час. През това време съветниците имаха време да изпушат по 2-3 цигари, да обсъдят предстоящия избор и да поговорят свободно за бъдещето на града ни.

След края на паузата за нов председател на Общинския съвет беше избран Александър Държиков. Сесията беше закрита с позиране и снимки пред паметника на Съединението. След това всички побързаха да стигнат до митрополитския храм "Св. Марина“, където негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай отслужи молебен за успех на новоизбрания кмет, кметове на райони и общински съвет. Новият кмет Здравко Димитров получи и подарък – икона.

С литийно шествие от храма до сградата на общината, където Иван Тотев тържествено предаде ключа от града на Здравко Димитров с пожелания за "биволски нерви“ и успешен мандат.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (787):
07.02.2022 Беляшки се върна в община Пловдив
03.02.2022 Мирослав Беляшки: Не сме се карали с кмета, но ми е болно, че нещата не
вървят!
03.02.2022 Ексклузивно: Зико изгони началника на отдел "Канцелария на кмета и
протокол"!
09.12.2021 Съдът отхвърли жалбата срещу избора на Виктория Михайлова за кмет на
Калояново
25.11.2021 Мнение: Зико вече изцяло владее община Пловдив, заобиколен от послушковци
25.11.2021 Славчо Атанасов към Зико: Прекалено наведената поза в политиката не върши работа
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).