Божо от Кючука получи доживотна присъда за убийството на пловдивския бизнесмен Оги Лудия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:06 / 14.02.2022
29755
Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдено наказанието "доживотен затвор“ за Б. А. Той е признат за виновен с присъда от 2017 г. на Пловдивския окръжен съд за квалифицирано убийство. Делото е образувано пред Пловдивския апелативен съд по жалби на подсъдимия, на гражданските ищци и частните обвинители.

С присъдата Божидар Атанасов, известен още като Божо от Кючука,  е осъден на "доживотен затвор“ за това, че на 17.08.2007 г. в частна вила, намираща се в парк "Родопи“, Пловдивска област, при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, умишлено е умъртвил Огнян Харизанов - Оги Лудия, като убийството е извършено с ловна пушка.

Със същата присъда подсъдимият Божидар Атанасов е осъден да заплати на гражданските ищци и частни обвинители А. Х. и Б. К. по 200 000 лева, а на гражданските ищци и частни обвинители Ю. Т., Б. Х. и А.Х. по 150 000 лева, представляващи обезщетения за претърпени неимуществени вреди от деянието му.

В своето решение Върховният касационен съд е приел за неоснователни всички доводи на страните за допуснати при съдебното разглеждане на делото процесуални нарушения, неправилно приложение на материалния закон и явна несправедливост на избраното наказание.

Занимал се е с изложения доказателствен анализ и заключил, че Пловдивският апелативен съд е изпълнил в пълен обем процесуалните си задължения за обективно, всестранно и пълно изследване на обстоятелствата по делото и в тази връзка аргументирано е отхвърлил твърдението на подсъдимия, че не е автор на убийството.

Върховният съд се е спрял и на предпоставката за определяне на наказанието "доживотен затвор“, а именно изключителна тежест на деянието, като е намерил за неприемливо виждането на защитата, че случаят не разкривал подобна тежест, както и мнението за завишен смекчаващ потенциал на изминалия от инкриминирания момент дълъг период от време. Същевременно е счел за неправилни съображенията в подкрепа на искането на частното обвинение за определяне на най-тежкото наказание "доживотен затвор без замяна“.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Виж коментарите (1)

Още по темата (33):
13.11.2023 Измениха доживотна присъда за убийство на митничар в Пловдив!
12.08.2023 В Пловдив затворници натопили убиец на бизнесмен
28.06.2021 Доживотна присъда за убийството на Оги Лудия, застрелян пред очите на жена си и детето
16.04.2021 Потвърдена е доживотна присъда за убийство на митничар в Пловдив
19.02.2021 Пълна мистерия около убийството на плодивския бизнесмен Оги Лудия
08.02.2021 Без медии на делото за екзекуцията на бизнесмена Огнян Харизанов
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).