Божидар Димитров пред Plovdiv24.bg: Тълкуват думите ми както дяволът евангелието

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (23)
16:16 / 10.01.2013
4902
"Думите ми са тълкувани както дяволът евангелието. Никъде в изказването си не съм казал "роми". Жителите на кв. "Столипиново" не са само роми, те са и турци и българи. Защо са се припознали така в моето изказване?". Така отговори специално за Plovdiv24.bg проф. Божидар Димитров, помолен да коментира изявленията на представители на инициативен комитет от "Столипиново", които днес по време на пресконференция в Пловдив поискаха оставката на Димитров като директор на Националния исторически музей (НИМ) заради негово изказване в телевизионно предаване от неделя, 6 януари. Тогава Димитров казва, че чужденците, които внасят данъци в хазната у нас, са по-полезни за страната от жителите на кв. "Столипиново".

"Аз имах предвид, че някои бедни квартали имат по-малък финансов принос в приходната част на държания бюджет, отколкото тези чужденци, които например инвестират в държавата. Ако все пак тези хора са се почуствали обидени, извинявам им се, но не заради друго, а заради сериозния им принос в демографското развитие на нацията", коментира още в телефонния ни разговор директорът на НИМ. 

По повод исканата от инициативния комитет оставка на професора, той беше лаконичен: "Добре, да я искат, но не от премиера Бойко Борисов, а от министър Вежди Рашидов, защото той ме е назначил. Ето, те дори не знаят от кого да поискат оставката ми". 

По-рано през деня, на специална пресконференция Яшар Асан, Асен Колев и Николай Иванов заявиха още, че заради изказването на Димитров ще сезират премиера Борисов, правителството, Комисията за защита от дискриминация, както и европейски структури. Те смятат, че дискриминацията у нас започва да се развива на много високо ниво и правителството трябвало да вземе мерки и настояха шефът на НИМ да се извини публично за изказването си.

Виж коментарите (23)

Още по темата (2):
01.02.2013 Лява депутатка от ромски произход иска наказание за Божидар Димитров заради "Столипиново"!
10.01.2013 Роми от "Столипиново" поискаха оставката на Божидар Димитров
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).