Боклуците край Ягодово депонирани в незаконно депо за отпадъци

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
12:47 / 10.02.2020
3426
Незаконно депо за отпадъци край Ягодово е съществувало поне от 4-5 години. На терен от около 40 дка са добивани инертни материали, а образуваните 6-метрови котловани са запълвани с отпадъци. Дейността е била много добре организирана - след като ямите се запълнели, са били запръстявани минимум с два слоя. На мястото е имало и кантар, на който са претегляни боклуците. Плащало се е, но в пъти по-евтино, отколкото на регламентираните сметища в Цалапица, Първенец и Асеновград. Теренът реално се състои от 6 имота, пет от които са частна собственост. 

Това стана ясно на съвместна пресконференция на областния управител Дани Каназирева, директора на БД ИБР Цветелина Кънева, представителя на РИОСВ инж. Любка Караманова и управителя на Напоителни системи Петко Димов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

По думите на Каназирева, има връзка между разкритото депо за отпадъци край Ягодово и намерените боклуци до река Чая, тъй като част от единия имот край Чая е собственост на едно от лицата, собственици на единия частен имот край Ягодово.

Областният управител каза, че са нарушени няколко закона и са нанесени щети за милиони левове на държавата, тъй като цената за депониране в сметището на Цалапица например е 110 лева на тон. Таксите от незаконното бунище са прибирани от собствениците на терените. 

Каназирева ще внесе официален сигнал в полицията, информирани са МРРБ, МЗХ и МОСВ. Предстоят работни срещи с МВР и прокуратурата за взимане на мерки за установяване и на други незаконни сметища на територията на областта.

БД ИБР ще вземат сонтажни проби за качеството на подземните води. Напоителни системи ще почистят дигата на Чая след приключване работата на разследващите органи.

Областният управител съобщи, че за незаконното депо се е говорело повече от 4-5 години. Имало е жалби и са били сезирани органите, но до миналата седмица дейността не е била преустановена. 

Сигнали за добив на инертни материали са били подавани в РИОСВ през 2016 г., обясни инж. Любка Караманова от екоинспекцията. Направена е проверка съвместно със служители от V РУ, след което са изпратени материалите в районна прокуратура. Оттам обаче прекратяват преписката. Още тогава РИОСВ е сезирало министерството за добив на инертни материали. Караманова съобщи още, че е имало сигнал за изхвърляне на всякакви отпадъци, направена е проверка и са издадени предписания, а при последващата инспекция е констатирано, че отпадъците са изчистени. 

"Това е сериозно нарушение, продължаващо в годините. Най-необезпокоявано са депонирани отпадъци и са събирани пари. Редица фирми са знаели. Няма закон, който да не е погазен в случая. Има достатъчно документация, работим координирано с другите институции" - заяви Дани Каназирева.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
13.02.2020 Незаконно сметище погълна за два месеца десетки декари частни имоти край Асеновград
05.02.2020 Областният управител нареди пълна пълна проверка по случая с незаконните сметища на река Чая край Катуница и Ягодово
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).