Бият финансова инжекция на родилното на "Весела"?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:09 / 24.07.2023
2099
Общинските съветници от "Алтернатива за Пловдив" са внесли проект на решение за осигуряване на финансова инжекция за Акушеро-гинекологичното отделение на ул. "Весела", което е част от структурата на МБАЛ "Свети Мина".

Според направеното предложение, което ще се гледа на сесия на Общинския съвет на 26 юли, сряда 1 516 800,00 лв. са необходими за реновиране на част от базата на ул. "Весела" №3, както и закупуване на необходимата апаратура за осъществяване на качествен лечебен процес на пациентите в лечебното заведение.

Ето и цялото им предложение, което Plovdiv24.bg публикува:

Най-ценният ресурс на Община Пловдив са нейните граждани, без тях общината няма да съществува, а здравето на пловдивчани е от първостепенна важност.

При поискана от нас справка за състоянието и нуждите на МБАЛ "Св. Мина“, излезе наяве грозната действителност, а именно че емблематични за Пловдив лечебни заведения, като АГО на МБАЛ "Св. Мина“, помещаващо се в сграда на ул. "Весела“, са оставени на произвола. Сградата, където се помещава АГ отделението на МБАЛ "СВ. Мина“, всеизвестна като Родилен дом "Весела“, удобно е извадена от активите на МБАЛ "Св. Мина“, но пък на болницата е вменена поддръжката на сградата.

Необходимите средства за лечебното заведение възлизат на обща стойност: 1 264 000,00 лв. без ДДС или 1 516 800,00 лв. с ДДС. В тази сума са включени реновиране на част от базата на ул. "Весела" №3, както и закупуване на необходимата апаратура за осъществяване на качествен лечебен процес на пациентите в лечебното заведение. (Подробен разчет в Приложение №1)

Средствата са непосилни да бъдат отделени от бюджета на болницата. "Весела“ е флагманът на общинската акушеро-гинекологична помощ. Оказва се, че АГ отделението е основно звено в акушерската помощ в общинското здравеопазване. Това лечебно звено има не само лечебна, но и социална роля за гражданите на Пловдив. Тази структура на МБАЛ “ Св. Мина“ е наложително да се превърне в първия Общински център за асистирана репродукция, от какъвто нашият град несъмнено се нуждае. Тази концепция е в пълен унисон със стратегията за развитие на пловдивското общинско здравеопазване, приета и получила широка подкрепа при нейното гласуване в Общински съвет -Пловдив. Именно за това средствата, които Ви предлагаме да бъдат отпуснати, са необходимият катализатор на този процес. При осигуряване на нужните средства от принципала на лечебното заведение, без съмнение акушеро-гинекологичното отделение ще заеме полагащото му се място в общинското здравеопазване.

Уважаеми господин председател,

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

Във връзка с гореизложените факти и на основание чл. 21, ал. 1, т. 6, т.8, т. 23 и ал. 2, във връзка с чл. 17, ал. 1, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местна администрация, предлагаме на Общински съвет – Пловдив да вземе следното

Решение:

Общински съвет-Пловдив да отпусне средства в размер на 1 264 000,00 лв. без ДДС или 1 516 800,00 лв. с ДДС от бюджета на Община Пловдив, като средствата за това да бъдат взети от Функция VI "Жилищно строителство благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда“, дейност 606 "Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа“, местна дейност от "Обезщетения за отчуждаване на имоти и придобиване на имоти- улична мрежа, Пловдив“ и да бъдат разпределени за реконструкция и обновяване на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Св.Мина“, базирано в База 2 – ул. "Весела" №3.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).