ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бивш областен на Пловдив бере манатарки, праща и на Иван Костов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:13 / 16.08.2014Коментари (4)3604
© 24 часа
Най-заклетият гъбар в Пловдив е бившият областен управител Андон Андонов. Бере само за лична консумация и за приятели. Казва, че като тазгодишното изобилие по поляните на Бяла черква в Родопите не помни. Там Андонов има вила и всяко лято кръстосва баирите.

До момента е затворил 25 буркана с мариновани манатарки. Отделно е замразил във фризера 10 кг от този вид. 

"Сега се качвам отново на вилата и смятам още толкова да набера", зарича се той.

Всяка година давал по няколко буркана на Иван Костов, който си облизвал пръстите. Бившият премиер е заклет вегетарианец и много обичал да яде манатарки, приготвени от Андонов. Той му ги пращал по ексдепутата Веселин Черкезов.

"Веднъж казал на Веско: "Този Андон е решил да ме отрови с тия гъби", разказва пловдивчанинът с усмивка. "Няма такова нещо, г-н Костов. Най-напред ги пробвам на жена ми и тогава пращам на вас", отвърнал гъбарят.

Твърди, че не допуска и един процент риск при брането.

 "Преди да я откъсна, а проверявам по 3 пъти и тогава я пъхам в кошницата. Бера само това, което познавам", казва Андонов. И добавя: Гъбарите и сапьорите грешат само веднъж.

Нищо не може да го спре да обикаля за гъби. 

"Манатарките са най-вкусното нещо на света. На всичко отгоре са и полезни", казва той. 

Но не се ограничава само с този вид - сърнела, масловка, пачи крак също са му любими. Отделно затваря буркани от трите вида, комбинирани с манатарки.

"Идеално мезе са за ракия, узо, йени ракъ и водка. Моя позната се върна от Италия и ми каза: "Буркан мариновани манатарки като твоите се продават между 80 и 120 евро", горд е Андонов.

В други години изминавал по 10 км в планината и се прибирал с 1,5 кг манатарки. Сега за същото разстояния берял над 10 кг.

"Все още има бол. Но и много народ е плъзнал по поляни и баири. Цели тумби мургави берачи са тръгнали и опустошават. Ако до десетина дни не завали дъжд, гъбите ще спрат да никнат в сушата", предупреждава ексгубернаторът. Специално за читателите на в. "24 часа" той разкри няколко рецепти, включително и тази, която най-харесвал Иван Костов.

РЕЦЕПТИ

Замразени манатарки

Избират се най-младите. Почистват се добре с четчица (никога не се мият) и се пъхат във фризера. Като дойде януари, вадиш по 2-3 манатарки и ги хвърляш в гърнето да се задушат със свинско бонфиле или пържоли. С подправките не бива да се прекалява, трябва да преобладава ароматът на гъбите.

Мариновани манатарки

Нужни са гъби първо качество. Те са по-едрички, но в никакъв случай не бива да имат червеи в пънчетата. Трябва да са с хубав външен вид. Маха се т.нар. дунапрен под шапката на гъбата с четка. Нарязват се на едри парчета и се сваряват 10-ина минути във вода. След това се потапят в студена вода.

Отцеждат се и се редят в буркани, като се заливат с марината: 1 ч.л. сол, 1/3 хубав винен оцет, 2/3 вода (според количеството гъби). На всеки буркан се слагат по 2 зърна бахар, 5-6 черен пипер и 1 дафинов лист. Течността и подправките се варят 5-6 минути в тенджера.

Наредените гъби в бурканите се заливат с горещата марината, като се оставя един пръст свободно място. Обемът до капачката се допълва с олио или зехтин. Не се стерилизира. Държат се на хладно и тъмно.

Сушени манатарки

Това са по-груби и едри видове. Някои от тях може да са наядени тук-там от червеи. Почистват се, режат се на ивици и се сушат 2-3 дни на планинско слънце. Прибират се на сухо, слагат се в супи и пици.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Простаците са непобедими!
на 17.08.2014 г.
+1
 
 
И на бати една мечка,цял живот му носеше мед !!
на 16.08.2014 г.
+1
 
 
Браво! Супер хоби. Ама тая позната нещо се е объркала. В Италия им казват порчини на манатарките. половин кило сушени от онлайн гурме магазин са около 40 евро. Къде ги тия буркани за по сто +. Морел са малко по-скъпи. Освен, ако ги бърка с трюфел? Lol За гъби да не ходи!
+2
 
 
И някоя червена мухоморка между така да му пъхне.
+3
 
 
При този глад-къде го измисли това бон филе бе човек,или за тебе глад - това е ЧУЖДИЦА и въобще не знаеш какво да я правиш,да я вариш ли,да я мариноваш ли или нещо друго може би ?!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: