Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:54 / 18.02.2017
2175
Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив от 20 февруари до 17 март. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която ще се състои от 12 до 18 март 2017 г.

Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на очното налягане. Желаещите да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително на тел.: 032/602 649 , в работен ден от 8.00 до 12.00 часа.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, обясни началникът на Клиниката по очни болести проф. д-р Нели Сивкова, дм, FEBO. Тя допълни, че сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване. Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде - старческа катаракта. 

"Затова, когато се организира скриниг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 50 години, например катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и други", разказа проф. Сивкова.

По данни на Българското глаукомно дружество, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Данните съобщи проф. д-р Мариета Конарева - Костянева, дм, председател на Българско глаукомно дружество и лекар в Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно - във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено.

Очните лекари препоръчват във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Безплатните прегледи за глаукома и катаракта в Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив винаги са с по-дълъг срок от отбелязваната в цял свят една работна седмица. Това се дължи на факта, че интересът на пациентите винаги е огромен и броят на записалите се далеч надхвърля възможностите за диагностициране в рамките на едноседмична кампания. Затова тази година клиниката е предвидила 4 поредни седмици.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).