Без милост за полицая, убил таксиджия при шофиране в пияно състояние със 120 км/ч на "Пещерско"!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:17 / 22.10.2019
21314
Пловдивският окръжен съд остави без уважение молбата за условно предсрочно освобождаване на лишения от свобода Никола Ерелийски. В момента той изтърпява наказание лишаване от свобода в размер на две години, при първоначален общ режим, наложено му с влязла в законна сила на 22 март 2011 г. присъда, постановена от Окръжен съд – Пловдив, за това, че на 30 август 2009 г. в Пловдив при управление на МПС е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на едно лице, като деянието е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта – 1,59 промила - престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 1, алт. 1, б. Б, предл. 1, във вр. с ал. 1, б. В, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК.

Присъдата, с която е осъден Ерелийски, е влязла в законна сила на 22 март 2011г. Наложеното наказание лишаване от свобода не е било приведено в изпълнение поради това, че се е отклонил от правосъдие на територията на република България и е заминал за Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия. След задържането му въз основа на издадена Европейска заповед за арест на Окръжна прокуратура Пловдив, съдебните власти в Обединеното Кралство са разрешили предаването му на българските съдебни власти, което е станало близо седем години след влизане на присъдата в законна сила - на 28 септември 2018 г. Лишеният от свобода е постъпил в затвора в Пловдив на 1 октомври 2018 г., като впоследствие е преведен в затворническото общежитие "Смолян“.

Към датата на влизането в сила на съдебния акт неизтърпеният остатък от наложеното наказание се явява в размер на шест месеца и един ден. Пловдивският окръжен съд намери,че не е обективирано в пълен обем съдържанието на понятието "поправяне“ в поведението на Ерелийски, по чиято молба е инициирано производството за условно предсрочно освобождаване. За подобен извод може да се говори, когато осъденият с трайното си поведение е показал, че се е поправил и превъзпитал и е осъзнал престъпния характер на деянието си.

Изтърпяно е фактически повече от една втора от наложеното наказание лишаване от свобода, но не са налице достатъчно убедителни и категорични доказателства, че целите на наказанието спрямо осъдения са постигнати в пълен обем. Съдът прие, че следва да продължи корекционната дейност с осъдения, като се насочи вниманието на органите, които работят с него, към осъзнаване на причините за правонарушението, мотивите за поведението и поемане на отговорност за собственото криминално поведение и вредите от същото. Към настоящия момент не може да се направи положителен и обоснован извод за цялостно поправяне на осъдения в целения от закона смисъл.

Определението на Окръжния съд е потвърдено от Апелативен съд – Пловдив, който изцяло споделя мотивите, с които е оставена без уважение молбата за предсрочно условно освобождаване на лишения от свобода. Съдебният акт е окончателен и не подлежи на протест и обжалване.

Ерелийски /тогава служител на МВР/ е осъден на две години лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда на Пловдивския окръжен съд. Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в Пловдив, в района на кръстовището на бул. "Пещерско шосе“ и ул. "Момина сълза“, при управление на МПС – лек автомобил "Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Радостин Николов. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г.

Престъплението е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. 1, вр. чл. 342 ал.1 от НК. Със същата присъда Никола е осъден да заплати на съпругата и на малолетната дъщеря на починалия Р. Н. по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

Виж коментарите (3)

Още по темата (11):
16.10.2018 Защитата на полицая, убил таксиджия на пияна глава, ще жали в
Страсбург
16.10.2018 Полицаят Ерелийски остава окончателно в ареста
10.10.2018 Ето как желязната Захова промени завинаги живота на полицая от
Пловдив
10.10.2018 Братът-близнак на убития от полицая таксиджия: Имаше дъщеричка на 2 годинки, която дори не си го спомня
10.10.2018 Ясна е съдбата на полицая, убил таксиджия при шофиране в пияно състояние със 120 км/ч в Пловдив!
10.10.2018 Полицаят, убил таксиджия на "Пещерско": Съжалявам!
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).