Баща от Пловдивско мина през ада, за да върне сина си, отнет насила от социалните

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (174)
20:07 / 04.11.2020
49861
4-годишният Ангел отново е в прегръдките своя баща Златан след близо година мъчителна раздяла. Родителят мина през страшни перипетии и съдебни дела, за да си прибере чедото. Това стана с решение на Пловдивския окръжен съд, който остави без уважение искането на социалната служба в Първомай детето да продължава да е в приемно семейство.

"Взехте го за часове неправомерно. Отне година да се върне законно – с приемо-предавателен протокол като стока", написа Марина Георгиева във фейсбук групата "За по-добро бъдеще на Асеновград“. Жената е сред приятелите на Златан Колев, които са му помагали в битката за сина му.

А случаят има дълга предистория. Майката на Ангел изчезва скоро след раждането му и го оставя на бащата. Колев живее в с. Боянци, където отглежда 50 крави. По тази причина основната грижа за малкия Ангел поема бабата Анка – майка на Златан.

Известно време възрастната жена успява да гледа момченцето, но се разболява от рак.

Тогава на плещите на мъжа падат малкото му дете, болната му майка и животните. В този момент ръка му подават неговата сестра Ваня и съпругът й Симеон от Асеновград. Двамата са бездетни и баба Анка и Ангел се преместват при тях.

Колев осъзнава, че след като не е в състояние да отглежда сам детето, е по-добре да е при близките му. Не след дълго баба Анка умира и Ангел остава на ръцете на леля си Ваня и мъжа й Симеон. На 1 ноември м.г. съседката им Албена Атанасова, с която имат финансови спорове, подава сигнал в Отдела за закрила на детето в Асеновград. В него тя твърди, че момченцето е в риск. Според нея семейството го оставяло по гащи при минус 12 градуса. Атанасова е посочва, че детето много често ревяло, а в един от случаите Симеон го провесил през прозореца. След сигнала на 15 ноември Ангел е отведен с полиция от детската градина, като е вдигнат от леглото му. Бащата не е бил уведомен. Социалните от Асеновград се свързват с колегите си в Първомай за осигуряване на приемно семейство за момченцето. Така детето е настанено при 50-годишна ромка, твърдят близките.

Съдът в Първомай постановява Ангел да продължи да бъде отглеждан от професионален родител. Окръжният съд в Пловдив обаче го отменя, информира "24 часа".

"От вчера момченцето е с баща си. Взехме го и плакахме заедно с Ваня, Златан и Симо, а Ангел се смее и така се е вкопчил в крачола на баща си, че е трудно за разбиране как едни хора посегнаха с лекота на тая връзка", описва Марина Георгиева трогателната сцена. Адвокат Васил Попов, който е защитавал интересите на Златан Колев пред окръжния съд в Пловдив, е категоричен, че социалните неправомерно и необосновано са отнели детето от баща му.

"Въпросната съседка Албена Атанасова подава сигнал на 1 ноември. До 15-и, когато Ангел е взет от градината, социалните не са извършили никаква проверка как се отглежда. А според доклада им излиза, че е имало пряка и непосредствена опасност за живота и здравето му. Започнали са да събират доказателства едва след като детето е настанено в приемно семейство", обяснява адвокат Попов. По думите му Златан, сестра му Ваня и съпругът й Симеон са неуки и необразовани хора и вероятно са имали дефицити в полагането на грижи за момченцето, но в никакъв случай не е имало опасност за живота му.

От детската градина имало и писмено становище, че Ангел идва в добър външен вид и се прибира навреме от леля му. След отвеждането му и настаняването му при приемната майка в Първомай се определя режим на свижданията с бащата.

"От началото на карантина досега обаче Златан Колев не можеше да вижда детето си. Приемната майка се е оправдаваше с вируса. Отказваше дори контакти по телефона“, уточнява адвокат Попов. Според него вината за разделянето на 4-годишния Ангел от баща му и близките е изцяло на социалните работници в Асеновград. Въз основа на техния доклад колегите им от Първомай поискали момченцето да продължи да се отглежда в приемно семейство. Златан Колев и хората, които през цялото време са се борили заедно с него за детето, настояват за оставките социалните служители.

Виж коментарите (174)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).