Баща от Пловдив натири щерка си да проституира в Германия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:27 / 10.03.2017
6943
Ром от "Столипиново" натири 23-годишната си дъщеря да проституира в Германия. В опит да се спаси младата жена избягала от дома си и потърсила помощ от фондация "Джендър алтернативи". За съжаление обаче историята й не завършила щастливо. Таткото сводник все пак успял някак си да "мотивира" момичето си, което заминало да му заработва пари в чужбина.

"На 20 февруари се чух с лелята на момичето, но то вече беше заминало за Германия. Лелята не знаеше в кой град там бащата е изпратил дъщеря си да проституира", обясни адвокат Милена Кадиева от фондация "Джендър алтернативи". Оттам са установили, че ромките между 25 и 35-годишна възраст често са карани от своите близки да проституират.

По започналия преди месец пилотен проект JUSTROM, по който адвокат Милена Кадиева работи като експерт, вече има регистрирани 4 случая, свързани със склоняване към проституция и трафик на жени.

"В ромските фамилии те приемат склоняването към проституция и трафика на секс робини в чужбина като бизнес. Те са готови да си продават жените, дъщерите и сестрите, само и само по този начин да вадят пари. Това са все жени на възраст между 25 и 35 години", разказа адвокат Кадиева, която е експерт и консултант по проекта. 

По думите й четирите случая, които са известни на фондацията, са на жертви, които вече са преживяли много и понеже са били принуждавани дълго време да проституират, са решили, че не могат и не искат да продължават повече по този начин, но не могат да избягат от омагьосания кръг, в който са попаднали.

Програмата JUSTROM е съвместен пилотен проект, изпълняван от Съвета на Европа и Европейската комисия в пет държави в Европа - България, Гърция, Ирландия, Италия, и Румъния.

Програмата дава възможност на уязвими социални групи, с фокус ромски жени, да се информирати защитят правата си чрез правни услуги и консултиране. Дейностите целят овластяване на целевите групи чрез повишаване на тяхната осведоменост и знания за съдебната система и институциите, където могат да подават жалби за дискриминация или друг вид нарушения на човешките права, включително срещу ранни/насилствени бракове, трафик на хора, домашно насилие, изселване/имотни въпроси, полицейско насилие и престъпления от омраза.

По програмата са създадени две правни клиники у нас - в Пловдив и Велико Търново. В града под тепетата в правната клиника освен адвокат Кадиева, като асистент работи Рада Еленкова, а като ромски медиатор - Ангел Михайлов.


Източник: Монитор

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).