Архитект Палазов за стадион "Пловдив": Основната конструкция е здрава, ремонтът е мой приоритет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:48 / 21.10.2023
6921
Кандидатите на коалиция "БСП за България“ за кмет на град Пловдив архитект Костадин Палазов и на район "Западен" адвокат Наум Китанов направиха оглед на стадион "Пловдив".

Арх. Палазов припомни, че съоръжението представлява единственият двурингов стадион в страната, а лекоатлетическата му писта е една от най-добрите на Балканите. При даденостите, които предлага цялата спортна инфраструктура в парк "Отдих и култура" – стадион с 55 000 седящи места, Гребен канал, помощни игрища за над 20 вида спорт, спортни зали, тенис кортове и плувни басейни, Пловдив може да стане една от водещите спортни столици в Европа

"Стадионът е най-големия в страната, с трибуни за 55 000 посетители, писта и съоръжения на открито, зали, които от години се рушат и не се ползват. Срамно е, че толкова години нито един кмет на Пловдив нямаше волята да се заеме сериозно с този проблем. Недопустимо е да имаме такива възможности, а да не ги ползваме. Това, което виждам тук от гледна точка на експертността ми като архитект, е, че основната конструкция на стадиона е здрава, има изготвена конструктивна експертиза, доказваща устойчивостта ѝ въпреки дългите години на безстопанственост. Това е една много добра основа, върху която може да се гради. Колегите, проектирали и построили тази база, могат да бъдат привлечени като водещи експерти в екипа, който ще направи плановете за реновиране на базата.

Един от моите основни приоритети, като бъда избран за кмет на Пловдив, ще бъде ремонтът на стадиона, подобряване на материалната база на спортния комплекс и изграждането на предвидената по първоначалния проект леглова база в комплекса, за да може пловдивчани и гостите на града ни да имат възможността да присъстват на спортни събития на национално, европейско и световно ниво", коментира след огледа арх. Костадин Палазов.

Адвокат Китанов допълни, че като човек, израснал в район "Западен" и свидетел на изграждането на голяма част от съоръженията, го боли от състоянието, в което са те. Според него близостта на медицинския център за спортна и рехабилитационна медицина и Спортно училище прави комплекса уникален - един от малкото с такива дадености в света. Той припомни, че според изследвания, Гребния канал на Пловдив е един от най-добрите за състезания и тренировки в Европа заради липсата на течения и спортната инфраструктура наоколо.

Кандидатът за районен кмет на "Западен“ се ангажира, заедно с арх. Палазов и кандидата за общински съветник Йовка Златева, която ги придружаваше, в бъдещото управление на града да работят целенасочено, за да се възвърне предишната слава на стадиона. В тази връзка според тях трябва да се намерят програми, финансирани с европейски средства, за да се поддържа и облагородява огромното съоръжение.

Социалистите предвиждат също така да предложат и промяна в наредбите за управление на спортни имоти в Община Пловдив, с която спортните клубове, трениращи деца, да ползват преференциални условия за терените и спортните зали.

"Ние от БСП винаги сме подкрепяли спорта и спортната общност. Така ще бъде и занапред, независимо от резултатите на изборите. Ще се борим за подобряване инфраструктурата на спортните бази в Пловдив и за равен достъп на всеки един пловдивчанин до тях", категорични са кандидатите с № 1 в бюлетината.

Виж коментарите (3)

Още по темата (937):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
01.03.2024 Нов общински съветник в Пловдив
21.02.2024 ВАС реши: В Панагюрище ще има нови кметски избори
16.01.2024 Момчето, което показа мускули, докато се брояха бюлетини, остана без
заплащане
05.01.2024 Иван Петков напуска ръководството на ГС на БСП – Пловдив, избраха нов председател
23.12.2023 Глобяват самозабравили се партии в Пловдив?
Още новини от Новини от Пловдив:
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).