Арх. Палазов: Общините "Родопи", "Марица" и "Куклен" трябва да станат райони на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
21:35 / 27.09.2022
9722
Архитект Костадин Палазов е четвърти в листа № 28 на коалиция "БСП за България" в 16 многомандатен избирателен район Пловдив - град. Той е експерт в градоустройствените решения. Неговата силна страна е регионалната политика.  Работил е като проектант и ръководител в "Машпроект" и "Биотехпроект", а в момента е управител на собствено проектантско бюро.

Регионалното развитие в страната има хаотичен характер, което предлага управлението досега. Поради закриването на големи структуроопределящи предприятия по регионите наблюдаваме голяма миграция към големите градове София, Пловдив, Варна, Бургас. За съжаление, в такива големи градове като Русе и Плевен има обезлюдяване. Това нарушава баланса в страната и за да се реши този въпрос трябва да има стратегическа визия за развитието на страната и да не се разчита изцяло на частната инициатива. Това каза в интервю за Plovdiv24.bg арх. Палазов. 

Дисбалансът предизвиква различни проблеми. Като пример арх. Палазов посочва Пловдив. Икономическият подем в района на областния град го превръща в притегателен център за хора от далечни краища, но в същото време той става една голяма спалня. 

Едно от възможните решения на казуса е да се направи транспортна свързаност в посока север - юг, от една страна, на национално ниво, като например изграждане на тунел Троян - Кърнаре, който е най-кратката връзка между Северна и Южна България. От друга страна, в по-умален мащаб, трябва да се обмисли и свързаността в Пловдив и региона. Архитект Палазов смята, че е крайно време да се реализират проектите за разширяване на основните пътни артерии и рингове в града и общините "Родопи", "Марица" и "Куклен" да станат райони на Пловдив. Териториалното възстановяване би могло да стане с акт на МС, а административното управление би могло да се извършва по подобие на структурата на столицата. 

Пловдив е проектиран за около 300 000- 400 000 жители, но тази цифра не е актуална с днешна дата. Все още не е прието изменението на Общия устройствен план, а много общини дори нямат такива ОУП. Одобряването на тези планове биха възпрепятствали хаотичното застрояване, както и строителството в земеделски земи, каза той.

Според арх. Палазов, наложителна е промяната в Закона за обществените поръчки в частта допускане на процедурата инженеринг в строителството. Това би подобрило визията на обектите и ефективността в полза на обществото. 

Какви мерки предлага БСП за съживяване на малките населени места гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (981):
22.02.2023 ВМРО прекратява разговорите с "Български възход"
27.12.2022 Юрий Асланов: Беше глупаво да се правят промени в Изборния кодекс
26.12.2022 Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката, изчаквайки и готвейки се за местните избори
15.12.2022 Трифонов: Вежди Рашидов е Дядо Коледа, Десислава Атанасова - Снежанка, а Петков и Василев са седемте джуджета
10.12.2022 Атанас Атанасов: На Борисов му трябва политическа пералня
14.11.2022 Красен Кралев: Да говорим, че хартиеният вот е фалшифициран, означава да кажем, че 100 000 български граждани са корумпирани
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).