Арестуваните полицаи - като феодали, вижте още шокиращи разкрития!

Автор: Мария Морунова
Коментари (11)
16:06 / 17.09.2015
12239
Феодализъм и анархия. С тези думи окръжният прокурор Румен Попов определи случващото се в Асеновград и Първомай, довело до ареста на 15 цивилни и полицаи, сред които шефовете на двете районни полицейски управления Васил Налбантов и Димчо Темелков, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"80% от състава на РУП Първомай извършваше частна стопанска дейност дори докато течаха операциите вчера. Това означава, че се занимават с всичко друго от търговия, отглеждане на земеделски култури, дърводелски услуги, поставяне на кафе машини. Почти всички служители или зареждат личните си автомобили с гориво, или хапват и пийват в определни заведения и за да не ги проверяват, полицаите не са плащали", коментира още Попов.

Той беше категоричен, че заради множеството случаи ще има още обвинения.

Иначе до момента са образувани две досъдебни производства. Връзка между двете дела няма. Стечение на обстоятелствата е, че в един и същи ден се е наложило да се работи и по двете дела.

Апелативният прокурор Иван Даскалов разясни, че до момента за случващото се по делото в Асеновград са повдигнати обвинения на 3 лица. Първият е началникът на полицията Димчо Темелков. Той е спомогнал на 5 лица да избегнат наказателно преследване за извършени от тях престъпления - кражба около 1000 лева. За това законът предвижда между 2 и 8 години лишаване от свобода.

"Текат усилени процесуално-следствени действия, очакваме да приключи разпита на двама свидетели, след което ще бъде повдигнато обвинение за търговия с влияние", допълни Даскалов.

Вторият човек в Асеновград е полицейски инспектор, обвинен по линия на Икономическа полиция. Първото му обвинение е, че е имал информация, че лице извършва кражба на дизелово гориво от автомобили във фирмата, в която е работил, но не е съобщил по надлежен начин за това и не е било разследвано.

Освен това полицаят е купувал от крадеца дизел на доста по-ниски цени, за което също му е повдигнато обвинение и го грози затвор от 1 до 6 години.

Третият човек е полицейски инспектор в група Териториална полиция. Неговото провинение е, че е помогнал на шофьор с 1.54 промила алкохол да си подмени пробата, като даде подкуп.

В РУП Първомай са повдигнати обвинения на началника на управлението Васил Налбатов за два отделни случая, като в единия от тях е спомогнал лице да избегне наказателно преследване, извършило ПТП. В другия - не е разследвано престъпление, свързано с принуда.

Зам.-началникът на полицията в Първомай също има повдигнати обвинения за това, че е спомогнал лице, извършило кражба на коне, да избегне наказателно преследване, а и за подкуп, като сумата е 800 лева.

Има още двама задържани служители в Първомай, които към момента нямат обвинения, от процесуално-следствените действия ще зависи дали ще им бъдат повдигнати такива.

Окръжният прокурор Попов каза също, че са констатирани масови случаи, дори по 10 случая на седмица, на необработени сигнали от граждани на каквито и да е престъпления.

Припомни случай от 2012 г. когато син на известен бизнесмен в Първомай извършва ПТП, но пред очите на свидетели в центъра на града водачът се подменя от друго лице, което вече прави признания.

"През 2008 г. бизнесмен закупил пасище, което превърнал в кариера. От нея са се изнасяли тонове инертни материали, а зам.-шефът на районното в Първомай е укрил самото превръщане на нивата в кариера", разказа още апелативният прокурор Даскалов и допълни, че щетите от прикриването на това деяние са на стойност няколко милиона лева.

От своя страна главният секретар на МВР Георги Костов също подчерта, че в тези две районни полицейски управления са се случвали доста обезпокоителни неща, и то в дълъг период от време.

Той апелира хората да подават сигнали за корупция и нередности в полицията. 


Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (11)

Още по темата (34):
19.05.2021 Бившият полицейски шеф на РУ Асеновград: Бях изпаднал в психически бъг
04.03.2021 Отложиха делото срещу ексшефа на полицията в Асеновград, свидетел е зад
граница
04.03.2021 В Пловдив продължава делото срещу бивш полицейски шеф
01.06.2020 Откраднати юргани, отрязани плитки и обрулени орехи белязаха делото
"Темелков“
13.11.2019 Амнезия получиха свидетелите на делото срещу ексшефа на полицията в
Асеновград
18.09.2019 Ексшефът на РПУ Асеновград се изправи пред съда, мъчи го кръст!
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).