Арестите в пловдивската Здравна каса: Лист с ЕГН-та и кодове открит у единия, 20 000 лева в краката на другия!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (4)
14:41 / 17.05.2018
46478
Под погледа на близки и приятели двамата служители на Здравната каса в Пловдив - Иван Деспотов и Владимир Манев, чуха решението на  апелативния съдия Васил Гатов и то е, както Plovdiv24.bg вече писа, окончателен арест. 

"За цялото време, през което работя в Касата - а това са 17 години, нямам нито едно наказание или провинение. Бих дал с желание обяснение как работи системата и по-специално как се извършва контролът на аптеките", заяви Манев пред съда и обеща пълно съдействие, ако бъде пуснат с по-лека мярка за неотклонение.

"Манев е на средна възраст, с две малки деца, с висше образование, води уседнал начин  на живот, неосъждан", описа го защитникът му адвокат Стефан Левашки. Левашки разказа още, че в деня на ареста Манев се връщал от обяд - до заведението отишъл пеш, след това видял колата на Деспотов и се качил. Престоял в нея едва няколко секунди, когато бил издърпан от автомобила. Освен всичко името на Манев не се споменавало от никой от останалите замесени по случая и затова участието му се обосновава само от длъжността, която заема.

Точно в краката на Манев са открити 20 000 лева, останалите 30 000 лева са били в багажника на колата на Деспотов. Деспотов обаче все още не е казал откъде са парите. "До този момент не е дал обяснение и това е негово свещено право", коментира защитникът му адвокат Зоя Тошкова. 

Тя изрази учудването си, че останалите двама в схемата са пуснати под гаранция заради показанията им, особено тези на т.н. аптекар Александров, които тя нарече "услужливи" за прокуратурата. 

"Ако е имало уговорка, защо на нас никой не ни направи предложение, за да разкажем и ние надълго и нашироко", обърна се към прокурор Иван Даскалов тя.

У Деспотов обаче е открит лист с ЕГН-та и кодове, написани с неговия почерк, представи резултатите от експертиза прокурорът, аптекарят Александров пък подробно е описал схемата, по случая има СРС-та, има и свидетел, видял как Манев изхвърля парите през прозореца на колата, разпитани са множество свидетели, включително и шефката на РЗОК. Тежест в случая е й високата степен на обществена опасност, произтичаща от задълженията на двамата.

"Това са хора, които по закон и длъжностна характеристика са назначени да контролират, а сами организират тази схема. Другите двама не са задържани, защото без тези двамата подобна схема изобщо нямаше да има", коментира обвинителят. 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (12):
18.10.2018 Изненада! Здравната каса в Пловдив с нова шефка!
17.05.2018 Съдът не се смили над двамата, източвали Здравната каса в Пловдив
12.05.2018 Оставиха в ареста двамата, източвали Здравната каса в Пловдив
12.05.2018 Докараха в съда мъжете, обвинени в източване на Здравната каса
11.05.2018 Арестуваният в Пловдив здравен шеф с частен зоопарк
10.05.2018 Задържаните шефове на Здравната каса в Пловдив тънели в лукс, може да изгният в затвора!
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).