Ансамбъл "Българе" представя "Осмото чудо" пред пловдивчани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:00 / 27.09.2016
5542
След бляскавата премиера на 14 юни в Зала 1 на НДК на дългоочаквания свой проект "Осмото чудо", Национален фолклорен ансамбъл "Българе" започна представянето му в различни градове на страната. На 29 септември от 20 часа на сцената на Античния театър премиерно ще може да го види и публиката в Пловдив.

Христо Ив. Димитров - продуцент, сценарист, режисьор и хореограф на спектакъла, отново предлага на зрителите нещо ефектно и неправено досега. "Осмото чудо" е уникално пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор чрез комбинация от филм и динамичните ни народни танци и песни. 

Водач в това пътешествие е един верен приятел на България отпреди близо век - ирландският журналист Джеймс Баучер, великолепно изигран от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в ролята на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в повествованието, преминаващо през 7 музикално-танцови картини, завладяващо изиграни от танцьорите и солистите на ансамбъл "Българе". 

Самият хореограф Христо Димитров, завършил хореографска режисура в АМТИИ-Пловдив, се изявява със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина.

Естествено продължение на най-популярния спектакъл на емблематичния ансамбъл - дебютния "Това е България!", "Осмото чудо" е мащабна продукция, която направо оставя публиката без дъх. По единодушното мнение на зрителите до момента, новият фолклорен музикално-танцов спектакъл е най-доброто, неочакваното и различното в репертоара на "Българе".

Пътувайки с "Ориент експрес", героите на Бен Крос и Атанас Сребрев по непринуден и атрактивен начин водят разказа чрез филм на мултимедия в хода на постановката. Потапяйки се в магията на завладяващите ни народни танци, зрителите преоткриват за себе си личността на искрения приятел на България - кореспондента на в. "Таймс" за Балканите Джеймс Баучер. 

Посветил близо 30 години от живота си на българската кауза, ирландският журналист е сред чужденците, избрали да останат в България и след смъртта си.

"Сценарият на Христо ме грабна от първия прочит, Открих, че в отношението си към България с Джеймс Баучер много си приличаме и без колебание приех да изиграя тази роля. 

"Българе" ме спечелиха за каузата си завинаги", коментира знаменитият актьор Бен Крос, който разплака публиката на премиерата с прочувствена 8-минутна патриотична реч на български. 

Петима композитори са автори на музика на "Осмото чудо": проф. Милчо Василев - настоящ ректор на АМТИИ-Пловдив, сътворил голяма част от музиката на предишните три спектакъла на ансамбъла, също и авторитети в гилдията като Генчо Генчев, Данчо Радулов и Петьо Кръстев, а Иван Киришев обработва цялостната музика и подготвя мастеринга. 

За записите са привлечени най-известните ни фолклорни инструменталисти. Солисти са певците Албена Вескова, Николай Гурбанов, Ивана Русева, а на гайда се изявяват виртуозите Веселин Кузмов и Росен Росенов. Участват и много гост изпълнители, някои от които бивши танцьори от ансамбъла. 

Близо 50 души излизат на сцената в четвъртия мащабен проект на "Българе", подготвян повече от три години. За всяка една картина са изработени нови костюми и реквизит. Креативният Христо Димитров и този път не пропуска провокативни режисьорски изненади за зрителите. Наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката.

Двата часа в магията на завладяващите български ритми в изпълнение на "Българе" са достатъчни зрителите в Пловдив за пореден път да изпитат гордост от уникалното ни фолклорно наследство. Гостуването на емблематичния ансамбъл на пловдивска сцена е в навечерието рождения му ден - 1 октомври, когато той ще отбележи 14 години от създаването си. 

Спектакълът "Осмото чудо" е посветен на паметта на щедрия меценат и обичан приятел Ян Чарлз Андерсон, на чиято внушителна финансова подкрепа ансамбъл "Българе" дължи появата си на професионалната сцена и първите си три авторски спектакъла. На 3 октомври т.г. се навършва една година от неговата неочаквана загуба. 

С настроение и по впечатляващ начин "Осмото чудо" разкрива пред зрителите най-уникалната част от богатата ни фолклорна съкровищница. Емоционално предизвикателство за ценителите на фолклорното ни изкуство и изключително изживяване за родолюбци - това е новият спектакъл на "Българе", който пловдивчани предстои да видят в четвъртък вечерта от 20,00 часа на сцената в Античния театър.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).