Андрей Райчев дойде в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:21 / 16.05.2023
1252
По инициатива на проф. Пламен Моллов в УХТ беше представена книгата "Време и нищо“ на известните социолози Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Събитието е част от програмата по отбелязване на 70-та годишнина от създаването на университета, а специални гости бяха ректорите на пловдивските висши училища.

Според Андрей Райчев, творбата е на границата между социологията и философията и е плод на съвместния 12-годишен труд на двамата автори, но проучванията по темата продължават повече от 40 г., като са правени заедно с философа Деян Деянов. Написана е за всеки търпелив и свободен човек.

"Това е най-важното нещо, което сме писали някога. Книгата изследва фундамента на реда“, заяви гостът. "Времето, ще се опитаме да ви убедим, е обективно валидна илюзия: точно както е "практически вярно", че Слънцето се върти около Земята или че парите са вещ.“

Райчев посочи, че книгата отговаря и на куп загадки за човечеството: какво е красота, какво е добро, какво е истина. В нея е решен и въпросът за харизмата.  Според авторите, науката по принцип е затворена между миналото и настоящето и показва как настоящето съответства на миналото.

В хода на дискусията Райчев отговори на различни въпроси и бе откровен, че книгата му е донесла огромна радост. С типичното си чувство за самоирония той добави: "Защото никога не съм знаел, че нещо толкова умно мога да направя“.

Събитието се състоя в най-новата придобивка на УХТ – зала "Форум“. Тя е ситуирана до университетската библиотека и носи името на форума на Филипополис, който е бил център на административния, търговския и религиозния живот на древния град.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).