Альоша потъна в мрак

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (22)
16:07 / 07.03.2012
5243
Втора вечер осветлението на паметника Альоша не работи, алармира на редакционната поща на Plovdiv24.bg наш читател. Оказа се, че причината за това е авария в системата, който поддържа монумента. Това съобщи за репортер на сайта главният инженер на Община Пловдив Йордан Калев.

"Работим по отстраняването на аварията и предполагам, че тази вечер или най-късно утре, паметникът ще светне отново", поясни още Калев.

Паметникът на Съветската армия в Пловдив е най-известният в България паметник, наричан ласкаво от пловдивчани "Альоша". Открит е на 5 ноември, 1957 г., височината му е около 15 метра, а на самата фигура, изработена от гранит - 10.5м. 

Монументът е построен през 1954 година. Авторите му са архитектите Борис Марков, Петър Цветанов, Асен Марангозов и скулпторите Васил Радославов, Любомир Далчев, Тодор Босилков и Александър Занков. Издигнат е на едно от тепетата на Пловдив - "Бунарджик", наричано още "Хълм на освободителите". Разположен е в непосредствена близост до паметника на освобождението на Пловдив от османско владичество. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" (ППШ-41) с цевта надолу. На постамента е поставена петолъчка, а надпис под нея гласи "Слава на непобедимата съветска армия освободителка".

За прототип на "Альоша" е послужил Алексей Иванович Скурлат, жител на Алтай, свързочник по време на Втората световна война. През 1944 г. докато Скурлатов работил по възстановяване на телефонната линия София - Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно от скулпторите за изработка на фигурата на войника.

Неколкократно са предприемани опити за премахване на пловдивския Альоша, но до момента те остават безуспешни.


Виж коментарите (22)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).