Александър Константинов сравни бюджетите на Пловдив и Варна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:27 / 01.02.2011
3005
Многото дебати, предизвикани от приемането на бюджета на община Пловдив, в повечето становища са чисто емоционални и неподкрепени от факти. По тази причина бих искал да направя едно сравнение на бюджетите на двата града, които имат най-близка структура на приходите и разходите, заяви икономическият зам.-кмет на Пловдив инж. Александър Константинов.

Бюджетът на Пловдив е почти 190 млн.лв., заедно с преходния остатък, а бюджетът на Варна - 203,7 млн. лв., също с преходния остатък. Разликата от почти 14 млн.лв. идва от факта, че в бюджета на Варна са включени 23,9 млн.лв. дългово финансиране, а в бюджета на Пловдив не е включен гласуваният заем от над 17 млн.лв. Ако се прибави и това дългово финансиране, бюджетът на Пловдив ще стане 207 млн.лв. или ще има сравнимост с този на Варна. Общо дълговото натоварване на Варна е почти два пъти по-голямо от това на Пловдив. Приходите на Варна от държавата за държавно делегираните дейности са почти 80 млн.лв., точно колкото са и на Пловдив. Приходите от данъците на Пловдив са 34,5 млн.лв., а на Варна - 47 млн.лв.

Това още веднъж доказва, че в Пловдив имаме най-ниските нива на местни данъци, счита Константинов. Неданъчните приходи във Варна са 47 млн.лв., а в Пловдив - 60 млн.лв. Няма по-категоричен пример колко несъстоятелни са критиките на опозицията, че събираме малко приходи от собственост. Ние планираме да съберем 13 млн.лв. повече приходи от собственост - концесии, услуги, наеми, реклами, паркоместа и т.н. от колегите ни от община Варна. При това трябва да се има пред вид, че Варна през лятото "набъбва" почти два пъти и там приходите от собственост трябва да са по-големи от тези на Пловдив.

В разходната част и във Варна, както и в Пловдив най-много средства се насочват в образованието. В капиталовата програма са предвидени 35 млн.лв. като са включени предходният остатък и дълговото финансиране. В нашия бюджет са включени 19 млн.лв. и 17 млн.лв., финансирани със заем, или общо 36 млн.лв.

Приоритетите са абсолютно идентични - транспортна инфраструктура, детски гради и ясли, спортни обекти. Сравнението между двата бюджета показва, че в условията на икономическа криза и рязко свито държавно финансиране и двете администрации са действали по един и същи начин. Всичко останало е спекулация, подчинена на политически интереси, а не факти и числа, счита зам.-кметът Александър Константинов.

Виж коментарите (3)

Още по темата (65):
01.12.2011 Иван Тотев: Досега Община Пловдив е управлявана лошо
01.12.2011 10-11 млн. лева е бюджетният дефицит на Пловдив към края на годината
18.03.2011 Яслите ще са безплатни, градините остават с такса
17.03.2011 Приеха План-сметката за чистотата на Пловдив
17.03.2011 Спасяват ансамбъл "Тракия", но районните кметове остават без парите от
гаражите
17.03.2011 Яшар Асан: "Столипиново" ще има паметник на кап. Петко войвода
Още новини от Новини от Пловдив:
Едва 20 % от гласоподавателите в Пловдив отидоха до урните към 16...
Домашно куче умря в страшни мъки, след като яде салам с отрова на...
Паднали камъни затрудниха движението по пътя Смолян – Пловдив
Жена е в болница след взрив на газова бутилка в жилище на "Пещерс...
Не е за вярване какви опашки се вият в Пловдив в изборния ден
Майката на Христо Стоичков не успя да упражни правото си на глас,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).