Адвокатски цинизъм: Пешеходката също е виновна за смъртта си на пешеходна пътека

Автор: Мариана Панчева
Коментари (55)
19:46 / 03.07.2017
27408
"Това е 19-годишно момче с ниска степен на опасност. Ако то бъде затворено, ще се превъзпита ли в затвора?Няма. А и наказанието не бива да е жестоко." 

Това заяви в съда защитникът на Асен Гюрганчев по време на делото срещу младия мъж, обвинен, че е прегазил пешеходка на зебра и след това избягал от местопрестъплението в навечерието на Великден.

"Да сбъркал е, но нека наказанието не бъде толкова жестоко", категорична бе адв. Тошкова и поиска присъда, по възможност условна, в рамките на до 3 години.

"Условната присъда понякога е по-тежка от ефективната, тъй като принуждава осъдения с всяко едно свое действие да се съобразява със законите", коментира тя.  

Защитата не пропусна да подчертае и съпричастността на самата жертва (61-годишната Бонка Куманова) към собствената си смърт. 

"Съпричастността на пешеходката също трябва да се отчете и този факт трябва да е основен при определяне на присъдата", настоя Зоя Тошкова. 

По думите й в конкретния случай жертвата се е намирала дълбоко в опасната зона независимо от скоростта на Гюрганчев. "Асен не е съобразил, че на пътнотоплатно може да му изскочи пешеходец, тя би следвало да остане на острова за безопасност, да се огледа, движила се е и доста бързо за пешеходец - установена е скорост от 5 км/час, изскочила е внезапно.... Точно тази внезапност е довела до удара."

Адвокат Тошкова разкри и защо Асен на свой ред е карал с по-висока от разрешената скорост. Всъщност минутипреди това младият водач е изпреварил БВМ. 

Експертизата надлежно е установила, че Гюрганчев е шофирал със скорост от 67 км/ч, при позволена за населените места скорост от 50 км/ч. Дори обаче да е карал с 50 км/час, ударът отново е щял да бъде фатален. 

Точната скорост, с която е можело да се предотврати трагедията е изчислена на 47 км/час (в случай, че Asen е успял да реагира веднага) или 33 км/час (в случай, че е реагирал в момента, когато пешеходката е стъпила на пътеката). 

Така - според обвинението по делото Гюрганчев не само, че се движил с висока скорост, той се е движил с несъобразена спрямо условията скорост. А именно -видимостта е била намалена заради късния час и заради дъжда, настилката също е била мокра.  Другото утежняващо вината обстоятелство е това, че след като е прегазил жертвата си, Асен е избягал от мястото.

"Това, че е избягал, за да си скри скрие, е плод на младата му възраст. Защото дори и да нямаше толкова много камери, няма как да не намеря извършителя на това престъпление в центъра на града при толкова точно описание", коментира обаче защитата. 

Припомняме, че по-рано прокурорът по делото предложи Асен Гюрганчев да отнесе наказание в рамките от 4 до 4 години и половина лишаване, но с 1/3 редуциране на наказанието, което значи от 2,8 до 3 години, а присъдата да бъде условна. 

Частните обвинители обаче, представляващи близките на жертвата Бонка Куманова, се възпротивиха категорично и поискаха ефективна присъда над средната за престъплението, за което е съден Асен Гюрганчев.


Виж коментарите (55)

Още по темата (35):
07.03.2018 Това е окончателната присъда за младежа, прегазил жена на "Шести септември"
01.11.2017 Младежът, убил жена на зебра в Пловдив, станал нов човек в затвора!
31.10.2017 Повдигнаха зебрата, на която бе убита Бонка Куманова
31.10.2017 Трагедията е огромна! Съпругът на прегазената на зебра жена също си отиде от този свят!
31.10.2017 Адвокат поиска условна присъда за младеж, убил жена на пешеходна пътека
29.10.2017 Младеж, прегазил жена на "Шести септември" и избягал, обжалва затвор
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).