Адвокатка: Общината няма никаква собственост на остров "Адата"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:19 / 16.12.2022
6464
На остров "Адата“ в Пловдив земя имат и наследниците на адвоката Георги Семерджиев. Общината няма никаква собственост. Разпространяваната в последните две години информация, че земя на острова имат само бизнесменът Ангел Куков и Община Пловдив не е точна. Това твърди адвокат Паулина Христева.

Според нея и наследниците на известния адвокат от миналото Георги Семерджиев имат реституирана земя на остров " Адата“, а Община Пловдив категорично няма никаква собственост на острова. Освен това споменаваният досега в няколко публикации сервитут по принцип не променя формата на собственост на земята.

Наследниците на Семерджиев обмислят няколко различни перспективи за собствеността си, една от които е вариантът за продажба. Те приветстват инициативата на бизнесмена Ангел Куков за обществено обсъждане във връзка с предложението му за устройствен план на западната част на острова и изграждането на пешеходен мост към северния бряг.

Като обществено ангажирани граждани смятат да участват в него и да изкажат своето мнение по предложенията за подробен устройствен  план, както и по екологичните въпроси за съхранението на растителните и животинските видове на острова.

Адвокатът Георги Семерджиев е оцелял от Баташкото клане като бебе и заедно с майка си Велика и по-големия си брат са разквартирувани в Пловдив,  конвоирани от заптиета.  След освобождението на България той, подпомогнат от брат си завършва с първия випуск специалност право в Софийския университет и се реализира се като един от най-изтъкнатите пловдивски адвокати. 

Като енергичен деятел за развитието на кооперативното дело в България той е един от създателите на банка "Задруга“ и член на нейния управителен съвет. Братът на Георги - Ангел Семерджиев, става виден деятел на Съединението на България. Той е заклет агент и куриер на оглавявания от Захари Стоянов комитет и посещава тайни сбирки в неговия дом.

В неговата печатница "Напредък“ ( после "Нова Заря“) се печата програмата и уставът на Българския таен централен революционен комитет, вестник "Борба“ на Захари Стоянов и Възванието за Съединението.  Създава вестник "Пловдив“, който съществува 22 години и се утвърждава като водещият пловдивски вестник, който се развива като национален всекидневник. 

Ангел Семерджиев приветства княз Фердинанд на Първото пловдивско изложение от името на гражданството. Изпълнява функциите на кмет на град Пловдив през 1893 г. (1 април - 1 юни) като председател на градската тричленна комисия, по което време започва озеленяването на пловдивския хълм Бунарджика.  И двамата братя оставят своеобразна и ярка следа в историята на града.

Виж коментарите (0)

Още по темата (77):
31.03.2024 Започна строителството на жилищни сгради на емблематично за Пловдив
място
12.01.2024 Бизнесмен предприе първа реална стъпка към изграждането на съоръжения за спорт и култура на Адата
12.11.2023 Емблематично за Пловдив място остава в историята
22.08.2023 "Акваленд" засега няма да се мести на Адата
11.07.2023 Готова е фитосанитарната оценка на ландшафтни архитекти за остров Адата
21.06.2023 "Акваленд" ще работи за последно в "Тракия", предстоят големи промени!
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).