Адвокат пак изуми за смъртта в Кючука, пешеходецът се движил бързо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
11:25 / 25.01.2016
12507
"Не може да караш със 100 км/ч на пешеходна пътека и деянието ти да бъде квалифицирано като смърт по непредпазливост. Това е чисто умишлено убийство!"

Така Йордан Димитров, син на загиналия Димитър Димитров, определи наказанието на 23-годишния Милан Дивеков. На 12 август м.г. той връхлетя на пешеходна пътека в града на тепетата 63-годишния пловдивчанин. Тялото на Димитров отхвърча на метри и човекът издъхна на място.

На първа инстанция Дивеков получи 3 г. затвор и без право да шофира 6 г. 

"Искаме максимално наказание, но като гледам законите в страната и тяхното прилагане, едва ли ще се случи", скептичен е синът на жертвата. 

Той и сестра му Петя Немска обжалват пред пловдивския апелативен съд наказанието на джигита и искат двойно увеличаване на присъдата.

"Надявам се съдът да е по-справедлив и да даде по-голямо наказание. Виждаме всеки ден жертви на пътя в резултат на неразумно каране. Увеличаването на присъдата за Дивеков ще накара други като него да се стреснат и да спрат гонките", заяви адвокат Димитър Бозуков. 

Той приложи решения на Пловдивския апелативен съд и на ВКС, които за аналогични случаи са дали по-високи присъди. Такъв е случаят с Цветан Пъков, който получи 4 г. затвор за убийството на 6-годишния Петьо Гевечанов в Панагюрище. Георги Сапунджиев пък отнесе 6 г. затвор, след като блъсна и уби 4-годишния Паоло Иванов от Стара Загора.

"Наказанието за Милан Дивеков е много ниско и клони към минимума, а доказателствата по делото са, че той е системен нарушител на Закона за движение по пътищата. Подобни престъпления зачестиха с все повече жертви. Законът е променен и предвижда рязко увеличаване на наказанията", изтъкна адвокат Бозуков.

Прокурор Виктор Янков пледира Апелативният съд да потвърди решението на окръжния, като изтъкна чистото съдебно минало на Дивеков, младата му възраст и трудовата му ангажираност, както и направените самопризнания. 

Утежняващи обстоятелства са, че е карал в населено място със 100 км/4 и има девет санкции за нарушения на Закона за движение по пътищата. Три от тях са за превишена скорост.

Защитата на подсъдимия отново разви тезата за споделена вина между жертвата и обвиняемия. Той цитира закона, където се казва, че при пресичане на платното пешеходецът е длъжен да се съобрази с движението. 

"Той е бил на разделителния остров на бул. "Никола Вапцаров", а не на самата зебра и се е движил бързо", пледира адвокат Орлин Търновалийски. 

И поиска магистратите да потвърдят решението на окръжния съд. За същото настоя и самият Милан Дивеков. "Съжалявам за случилото се", каза той.

Апелативният съд ще се произнесе в законния срок.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (7)

Още по темата (26):
01.09.2017 Вижте мотивите, с които съдът пусна предсрочно младежа, убил пешеходец в
Кючука
01.09.2017 Пуснаха предсрочно младежа, убил пешеходец в Кючука! Бил се превъзпитал!
13.03.2017 Ето я цялата истина за оставката на Пламен Узунов като шеф на пловдивската полиция
20.01.2017 Скандални разкрития за Милан Дивеков, прегазил пешеходец в Кючука
14.12.2015 Искат по-голяма присъда за джигит, убил пешеходец на зебра в Пловдив
16.11.2015 Адвокат за Дивеков: Такъв човек не заслужава да бъде на свобода
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).