Адвокат от Пловдив: Положително е, че започнахме да коментираме този проблем

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:45 / 14.08.2023
5344
Когато законодателството се използва за пожарогасител, това не води до нищо добро. Така адвокатът по медицинско право Мария Шаркова коментира пред БНР предложените за скоростно обсъждане стандарти за съдебно-медицинска дейност.

"Положително обстоятелство е, че започнахме да коментираме този отдавна съществуващ проблем с изготвянето на съдебно-медицинските експертизи. След като се запознах с проекта на стандарта по съдебна медицина обаче смятам, че не само няма да се разрешат съществуващите към момента проблеми, а вероятно ще се породи допълнително объркване, защото в този стандарт има изключително много противоречия и дефицити.

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проекта за медицински стандарт, с който да се регламентират изискванията за специалността "Съдебна медицина". Проблемът с липсата на стандарт за съдебната медицина излезе на дневен ред след случая от Стара Загора с нарязаната 18-годишна Дебора Михайлова. 

Не мога да се съглася, че дейността на вещите лица не е регламентирана никъде, отбеляза още Шаркова.

"Тя е регламентирана, но в една друга наредба, която смятам, че трябваше да е обект на изпълнение и допълнения, вместо да се прави стандарт по съдебна медицина".

Не изглежда, че стандартите са дълго мислени, посочи тя. 

"В този стандарт се съдържат правила  и разпоредби, които изобщо нямат място там. Медицинските стандарти се изготвят на основание Закона за лечебните заведения. В тях трябва да се съдържат единствено правила, касаещи дейността на лечебните заведения и на медицинските специалисти, работещи там.  В такъв стандарт не могат да се въвеждат правила, свързани с вещите лица и експертите в рамките на дейността, възложена им от правораздавателните органи. Те са предмет на уредба на нашите процесуални закони. Недопустимо се смесват тези дейности и това ще усложни още повече дейността на експертите".

Понятията, които се използват в този стандарт, също са неточни, отбеляза адвокат Шаркова.

"Не се отчита обстоятелството, че Законът за съдебната власт делегира на министъра на здравеопазването и на министъра на правосъдието съвместно да изготвят наредба за съдебно-медицинските и съдебно-психиатричните експертизи. Такива наредба съществува от 2011 година. Там са уредени много от дейностите на съдебно-медицинските експерти. По-удачно разрешение на съществуващите проблеми  можеше да се намери с допълнение на тази наредба. Да използваме несъвършени законодателни техники, за да се опитваме да разрешим належащи проблеми, не е най-удачният подход".

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).